Polévka se slávkami
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Koriandr čerstvý |
0.5 kávová lžička |
Kurkuma |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Mušle slávky |
900 g |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar rybí |
600 ml |
Zázvor celý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Opláchneme, kartáčkem vyčistíme a zbavíme případných byssových vláken slávky. Ty s polámanými schránkami a ty, které při poklepání zůstanou otevřené, nepoužijeme. Pak slávky vaříme pod pokličkou na silném ohni ve velkém hrnci s vínem asi 3-4 minuty. Občas hrncem zatřeseme a zkontrolujeme, zda se slávky otevírají. Ty, které zůstanou zavřené, nepoužijeme. Ty zbylé necháme mírně vychladnout a vodu, ve které se vařily, přecedíme a schováme. Vyloupeme asi dvě třetiny slávek.
- Na suché pánvi a silném ohni pražíme kmín a semena koriandru, dokud nezačnou praskat a vonět. Pak je v hmoždíři rozmělníme na prášek. V hrnci se silným dnem rozehřejeme 2 lžíce másla a na mírném ohni na něm do změknutí 4-5 minut opékáme cibuli, po přidání česneku a zázvoru zahříváme ještě asi minutu a pak přidáme pražený koriandr s kmínem, kajenský pepř, kurkumu, rybí vývar, tekutinu v níž jsme vařili slávky, smetanu a osolíme a opepříme. Ještě asi deset minut povaříme. Aby nám polévka zhoustla, vmícháme do ní zbývající máslo, rozetřené s moukou na hustou pastu.
- Přidáme slávky a zhruba ještě 2 minuty prohřejeme. Polévku pak rozdělíme do nahřátých misek, nazdobíme snítkami koriandru a ihned servírujeme.