Dušený tuňák po baskicku

Ingredience


Brambory 700 g
Česnek 2 stroužek
Chléb celozrnný pšeničný 4 krajíc
Chléb toastový 4 krajíc
Cibule 1 ks
Olej olivový 5 polévková lžíce
Paprika zelená 3 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Tuňák obecný 900 g
Voda pitná 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli opékáme 8-10 minut za občasného míchání dozlatova v hrnci se silným dnem, ve kterém jsme rozehřáli 2 lžíce olivového oleje. Když cibule změkne a zezlátne, přidáme česnek, opékáme další minutu, přidáme rajčata a pod pokličkou zvolna dusíme do změknutí, asi půl hodiny.
  2. Brambory a papriky smícháme a v hrnci je zalijeme vodou, přivedeme k varu, oheň zmírníme a vaříme zvolna 15 minut, až jsou brambory téměř měkké. Pak přidáme rajčatovou směs, tuňáka, sůl, pepř, přikryjeme pokličkou a zvolna 6-8 minut dusíme.
  3. Rozehřejeme si na pánvi zbývající olej a opečeme na něm dozlatova po obou stranách krajíčky chleba, odsajeme z nich přebytečný tuk pomocí papírových utěrek.
  4. Rozdělíme na talíře a s opečeným chlebem ihned servírujeme.