Dušený tuňák po baskicku
Ingredience
Brambory |
700 g |
Česnek |
2 stroužek |
Chléb celozrnný pšeničný |
4 krajíc |
Chléb toastový |
4 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Paprika zelená |
3 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tuňák obecný |
900 g |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli opékáme 8-10 minut za občasného míchání dozlatova v hrnci se silným dnem, ve kterém jsme rozehřáli 2 lžíce olivového oleje. Když cibule změkne a zezlátne, přidáme česnek, opékáme další minutu, přidáme rajčata a pod pokličkou zvolna dusíme do změknutí, asi půl hodiny.
- Brambory a papriky smícháme a v hrnci je zalijeme vodou, přivedeme k varu, oheň zmírníme a vaříme zvolna 15 minut, až jsou brambory téměř měkké. Pak přidáme rajčatovou směs, tuňáka, sůl, pepř, přikryjeme pokličkou a zvolna 6-8 minut dusíme.
- Rozehřejeme si na pánvi zbývající olej a opečeme na něm dozlatova po obou stranách krajíčky chleba, odsajeme z nich přebytečný tuk pomocí papírových utěrek.
- Rozdělíme na talíře a s opečeným chlebem ihned servírujeme.