Mořský ďas s tamarindem
Ingredience
Rýže dušená |
400 g |
Koriandr čerstvý |
1 ks |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Kokosový krém |
85 g |
Koriandr mletý |
2 kávová lžička |
Kurkuma |
1 kávová lžička |
Mořský ďas |
750 g |
Ocet jablečný |
1 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
3 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
2 kávová lžička |
Pepř cayenský |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tamarindová pasta |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na pánvi si rozehřejeme olej, opečeme na něm dozlatova česnek, přidáme cibuli a opékáme 3-4 minuty, až cibule změkne. Přidáme mletý koriandr a směs minutu mícháme. Polovinu kurkumy, papriku, kajenský pepř a 2 lžíce vody smícháme a přidáme zároveň s polovinou soli na pánev a na slabém ohni opékáme ještě 1-2 minuty.
- Na talíř si rozložíme nakrájenou rybu a pokapeme octem. Zbylou sůl a kurkumu smícháme a touto směsí rovnoměrně posypeme rybu, přikryjeme a na 20 minut uložíme do ledničky.
- Tamarindovou dřeň smícháme v misce se 2 lžícemi vroucí vody a necháme vodu chvíli působit. Když se část dřeně rozpustí a začnou se z ní vydělovat semena, rozpuštěnou dřeň protlačíme sítem a semena a tuhé části nepoužijeme.
- Kokosový krém, teplou vodu a prolisovaný tamarind dáme do pánve a mícháme, dokud se nám kokosový krém nerozpustí. Pak přidáme kousky ryby i se šťávou, která nám na talíři zůstala, a 4-5 minut vaříme.
- Na talíře rozdělíme vařenou rýži a na ni upravíme kousky ryby s omáčkou, ozdobíme snítkou koriandru a ihned servírujeme.