Mořský ďas s tamarindem

Ingredience


Rýže dušená 400 g
Koriandr čerstvý 1 ks
Česnek 2 ks
Cibule 1 ks
Kokosový krém 85 g
Koriandr mletý 2 kávová lžička
Kurkuma 1 kávová lžička
Mořský ďas 750 g
Ocet jablečný 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 3 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 2 kávová lžička
Pepř cayenský 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Tamarindová pasta 2 polévková lžíce
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na pánvi si rozehřejeme olej, opečeme na něm dozlatova česnek, přidáme cibuli a opékáme 3-4 minuty, až cibule změkne. Přidáme mletý koriandr a směs minutu mícháme. Polovinu kurkumy, papriku, kajenský pepř a 2 lžíce vody smícháme a přidáme zároveň s polovinou soli na pánev a na slabém ohni opékáme ještě 1-2 minuty.
  2. Na talíř si rozložíme nakrájenou rybu a pokapeme octem. Zbylou sůl a kurkumu smícháme a touto směsí rovnoměrně posypeme rybu, přikryjeme a na 20 minut uložíme do ledničky.
  3. Tamarindovou dřeň smícháme v misce se 2 lžícemi vroucí vody a necháme vodu chvíli působit. Když se část dřeně rozpustí a začnou se z ní vydělovat semena, rozpuštěnou dřeň protlačíme sítem a semena a tuhé části nepoužijeme.
  4. Kokosový krém, teplou vodu a prolisovaný tamarind dáme do pánve a mícháme, dokud se nám kokosový krém nerozpustí. Pak přidáme kousky ryby i se šťávou, která nám na talíři zůstala, a 4-5 minut vaříme.
  5. Na talíře rozdělíme vařenou rýži a na ni upravíme kousky ryby s omáčkou, ozdobíme snítkou koriandru a ihned servírujeme.