Plody moře po španělsku
Ingredience
Brandy peach |
125 ml |
Česnek |
3 stroužek |
Chléb pšeničný (bílý) |
2 krajíc |
Cibule |
2 ks |
Citrony |
2 ks |
Humr |
500 g |
Krevety tygří - loupané |
150 g |
Mandle |
15 g |
Mořský ďas |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Mušle slávky |
250 g |
Mušle srdcovky |
8 ks |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Olihně |
200 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
1 špetka |
Treska aljašská |
200 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na pánvi na lžíci oleje opečeme krajíčky chleba bez kůrky, když jsou křupavé, rozmixujeme nebo je v hmoždíři rozmělníme s 2 stroužky česneku a s mandlemi.
- Na jiné pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a 10-15 minut opékáme dozlatova cibuli. Můžeme přilít trochu vody, přidáme rajčata a mícháme, dokud se od nich neoddělí olej.
- Podélně rozpůlíme humra, odstraníme střívko, žaludek, houbovitě vypadající žábry, rozlámeme klepeta a vybereme z nich maso. Z ocasu také vybereme maso, nakrájíme na kousky a olihně na kroužky.
- Osolíme, opepříme a moukou zaprášíme maso z ďasa, tresky a humra. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej, opečeme na něm zvlášť ryby, krevety, humra, olihně, norské humry, když začnou hnědnout, přendáme je do hrnce. Přidáme srdcovky, slávky, zbylý česnek, petrželku a zahříváme. Přilijeme brandy, zapálíme a když plameny zhasnou, přidáme rajčatovou směs, vodu v takovém množství, aby byly suroviny zakryté, přivedeme k varu a vaříme 3-4 minuty, dokud se slávky a srdcovky neotevřou. Ty, které zůstanou zavřené, vyhodíme.
- Vmícháme směs z chlebem, sůl, pepř, ještě 5 minut dusíme, rozdělíme na talíře, ozdobíme plátkem citronu a servírujeme.