Provensálské vánoční pečivo

Ingredience


Cukr moučkový 90 g
Droždí 25 g
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Olej olivový extra panenský 250 ml
Vejce slepičí 1 ks
Voda z pomerančových květů 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme kvásek z kvasnic a trochy teplé vody. Promíchíme s moukou a cukrem. Přilijeme olivový olej, 250ml vody, vodu z pomerančových květů a rozšlehané vejce. Směs zpracováváme dokud nevznikne hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme cca 2 hodiny při pokojové teplotě vykynout do dvojnásobného objemu.
  2. Poté těsto rozválíme a vytvoříme z něj plát o tloušťce 1cm. Nožem uděláme zářezy a roztáhneme je od sebe tak, aby vznikly díry. Necháme ještě 1hodinu kynout.
  3. Troubu předehřejeme na 200C.
  4. Těsto vložíme na vymazaný plech a pečeme dohněda cca 20minut.