Provensálské vánoční pečivo
Ingredience
Cukr moučkový |
90 g |
Droždí |
25 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Olej olivový extra panenský |
250 ml |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda z pomerančových květů |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Nejprve připravíme kvásek z kvasnic a trochy teplé vody. Promíchíme s moukou a cukrem. Přilijeme olivový olej, 250ml vody, vodu z pomerančových květů a rozšlehané vejce. Směs zpracováváme dokud nevznikne hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme cca 2 hodiny při pokojové teplotě vykynout do dvojnásobného objemu.
- Poté těsto rozválíme a vytvoříme z něj plát o tloušťce 1cm. Nožem uděláme zářezy a roztáhneme je od sebe tak, aby vznikly díry. Necháme ještě 1hodinu kynout.
- Troubu předehřejeme na 200C.
- Těsto vložíme na vymazaný plech a pečeme dohněda cca 20minut.