Provensálská štola

Ingredience


Cukr moučkový 150 g
Cukr třtinový 100 g
Kandované ovoce 250 g
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 ks
Mandle 100 g
Martell cognac 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 75 g
Mouka polohrubá 200 g
Olej olivový extra panenský 100 ml
Skořice mletá 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Máslo utřeme v míse dohladka a vmícháme hnědý cukr. Mouku spojíme s 5ti lžícemi oleje a vmícháme do máslové směsi. Poté přidáme žloutky, prášek do pečiva, skořici, mandle nakrájené na plátky, kandované ovoce a koňak. Na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků a mísu na 15minut odstavíme.
  2. Troubu předehřejeme na 220C.
  3. Olejem vymažeme formu na biskupský chlebíček, nalijeme těsto a vložíme do trouby. Snížíme teplotu na 180C a pečeme 40minut. Hotovou štolu necháme vychladnout a vyklopíme.
  4. Polevu vytvoříme ve vodní lázni z moučkového cukru a 2lžic vody. Vychladlou štolu potřeme pomocí štětce připravenou polevou.