Provensálská štola
Ingredience
Cukr moučkový |
150 g |
Cukr třtinový |
100 g |
Kandované ovoce |
250 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 ks |
Mandle |
100 g |
Martell cognac |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Olej olivový extra panenský |
100 ml |
Skořice mletá |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Máslo utřeme v míse dohladka a vmícháme hnědý cukr. Mouku spojíme s 5ti lžícemi oleje a vmícháme do máslové směsi. Poté přidáme žloutky, prášek do pečiva, skořici, mandle nakrájené na plátky, kandované ovoce a koňak. Na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků a mísu na 15minut odstavíme.
- Troubu předehřejeme na 220C.
- Olejem vymažeme formu na biskupský chlebíček, nalijeme těsto a vložíme do trouby. Snížíme teplotu na 180C a pečeme 40minut. Hotovou štolu necháme vychladnout a vyklopíme.
- Polevu vytvoříme ve vodní lázni z moučkového cukru a 2lžic vody. Vychladlou štolu potřeme pomocí štětce připravenou polevou.