Salát z rejnoka

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 0.5 kávová lžička
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Hrozinky 50 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Oříšky piniové 50 g
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Rejnok křídlo 700 g
Rozmarýn čerstvý 2 ks
Špenát listový čerstvý 450 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 4 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve velkém hrnci pod pokličkou vaříme 4–5 minut křídla (rejnok se prodává čerstvý a konzumují se pouze křídla) z rejnoka, bobkový list, rozmarýnu, celý pepř a čtvrtky citronu. Když se maso začne uvolňovat od chrupavky, hrnec odstavíme a vařená křídla necháme 15 minut odpočinout. Křídla vyndáme, oddělíme maso od chrupavek, maso odložíme a chrupavky nepoužíváme.
  2. V hrnci prudce ohříváme asi v 1,5 l vody listy špenátu, dokud neovadnou (asi půl minuty), tekutinu slijeme, listy ochladíme tekoucí studenou vodou, nadbytečnou tekutinu vymačkáme a listy odložíme.
  3. Červenou cibuli opékáme 3–4 minuty na velké pánvi s rozehřátým olivovým olejem. Když je cibule měkká, ale ne hnědá, přidáme čili papričky, piniové oříšky, česnek, třtinový cukr, rozinky, ještě 1–2 minuty zahříváme a přidáme špenát. Když je špenát prohřátý, opatrně vmícháme kousky masa z rejnoka, ještě minutu zahříváme, osolíme a opepříme.
  4. Rozdělíme salát na talíře, ozdobíme nakrájenou petrželkou a ihned servírujeme.