Salát z rejnoka
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
0.5 kávová lžička |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Hrozinky |
50 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
50 g |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rejnok křídlo |
700 g |
Rozmarýn čerstvý |
2 ks |
Špenát listový čerstvý |
450 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ve velkém hrnci pod pokličkou vaříme 4–5 minut křídla (rejnok se prodává čerstvý a konzumují se pouze křídla) z rejnoka, bobkový list, rozmarýnu, celý pepř a čtvrtky citronu. Když se maso začne uvolňovat od chrupavky, hrnec odstavíme a vařená křídla necháme 15 minut odpočinout. Křídla vyndáme, oddělíme maso od chrupavek, maso odložíme a chrupavky nepoužíváme.
- V hrnci prudce ohříváme asi v 1,5 l vody listy špenátu, dokud neovadnou (asi půl minuty), tekutinu slijeme, listy ochladíme tekoucí studenou vodou, nadbytečnou tekutinu vymačkáme a listy odložíme.
- Červenou cibuli opékáme 3–4 minuty na velké pánvi s rozehřátým olivovým olejem. Když je cibule měkká, ale ne hnědá, přidáme čili papričky, piniové oříšky, česnek, třtinový cukr, rozinky, ještě 1–2 minuty zahříváme a přidáme špenát. Když je špenát prohřátý, opatrně vmícháme kousky masa z rejnoka, ještě minutu zahříváme, osolíme a opepříme.
- Rozdělíme salát na talíře, ozdobíme nakrájenou petrželkou a ihned servírujeme.