Vařený pstruh
Ingredience
Hořčice Dijonská |
1 kávová lžička |
Ocet vinný |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
225 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Řeřicha |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Bobkový list |
2 ks |
Celer řapíkatý |
2 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mrkev kořen |
2 ks |
Ocet vinný |
3 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
10 g |
Petržel - nať |
4 polévková lžíce |
Pórek |
2 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
4 polévková lžíce |
Víno bílé |
850 ml |
Voda pitná |
850 ml |
Brambory rané |
700 g |
Cibulka jarní |
3 ks |
Citrony |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pstruh |
800 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ve velkém hrnci pod pokličkou půl hodiny zvolna vaříme všechny suroviny k přípravě court-bouillon (vývar z koření, vína a zeleniny). Tekutinu přecedíme do jiného hrnce a suroviny vyhodíme. Vývar znovu přivedeme k varu a prudce vaříme 15–20 minut, dokud se jeho objem nesníží na 600 ml.
- Do velkého pekáče dáme pstruhy, podlijeme vývarem, přivedeme pomalu k varu, odstavíme pekáč a necháme pstruhy vychladnout.
- Půl minuty mixujeme hořčici, řeřichu, žloutek, ocet a nejprve po kapkách a když směs začne houstnout, tak tenkým pramínkem přidáváme olej. Pokud je hmota moc hustá, naředíme ji trochou horké vody, osolíme, opepříme a odložíme.
- Jedno vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a nakrájíme na kostičky.
- Rané brambory vaříme 12–15 minut ve velkém množství vody, scedíme je a ponoříme do studené vody, aby se zchladily. Obalíme je v řeřichové majonéze, nadrobno nakrájených cibulkách, natvrdo uvařeném vejci a takto připravený salát rozdělíme na talíře.
- Na vrstvu papírových utěrek opatrně přeneseme pstruhy, osušíme je a zbavíme kůže. Na každý talíř s bramborovým salátem přidáme jednoho pstruha, ozdobíme plátky citronu, snítkami petrželky a servírujeme.