Vařený pstruh

Ingredience


Hořčice Dijonská 1 kávová lžička
Ocet vinný 1 kávová lžička
Olej olivový 225 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Řeřicha 50 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Bobkový list 2 ks
Celer řapíkatý 2 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Mrkev kořen 2 ks
Ocet vinný 3 polévková lžíce
Pepř černý celý 10 g
Petržel - nať 4 polévková lžíce
Pórek 2 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 4 polévková lžíce
Víno bílé 850 ml
Voda pitná 850 ml
Brambory rané 700 g
Cibulka jarní 3 ks
Citrony 1 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pstruh 800 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve velkém hrnci pod pokličkou půl hodiny zvolna vaříme všechny suroviny k přípravě court-bouillon (vývar z koření, vína a zeleniny). Tekutinu přecedíme do jiného hrnce a suroviny vyhodíme. Vývar znovu přivedeme k varu a prudce vaříme 15–20 minut, dokud se jeho objem nesníží na 600 ml.
  2. Do velkého pekáče dáme pstruhy, podlijeme vývarem, přivedeme pomalu k varu, odstavíme pekáč a necháme pstruhy vychladnout.
  3. Půl minuty mixujeme hořčici, řeřichu, žloutek, ocet a nejprve po kapkách a když směs začne houstnout, tak tenkým pramínkem přidáváme olej. Pokud je hmota moc hustá, naředíme ji trochou horké vody, osolíme, opepříme a odložíme.
  4. Jedno vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a nakrájíme na kostičky.
  5. Rané brambory vaříme 12–15 minut ve velkém množství vody, scedíme je a ponoříme do studené vody, aby se zchladily. Obalíme je v řeřichové majonéze, nadrobno nakrájených cibulkách, natvrdo uvařeném vejci a takto připravený salát rozdělíme na talíře.
  6. Na vrstvu papírových utěrek opatrně přeneseme pstruhy, osušíme je a zbavíme kůže. Na každý talíř s bramborovým salátem přidáme jednoho pstruha, ozdobíme plátky citronu, snítkami petrželky a servírujeme.