Čokoládovo-kávový dort s omáčkou z likéru Kahlúa
Ingredience
Čokoláda hořká |
250 g |
Cukr krupice |
200 g |
Cukr vanilka |
2 ks |
Droždí |
1 ks |
Káva Espresso |
120 ml |
Likér Kahlua |
100 ml |
Mandle |
80 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná hrubá |
1 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
5 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
3 polévková lžíce |
Solamyl |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Nejprve rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny.
- V kastrůlku při nízké teplotě rozehřejeme v kávě čokoládu. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Poté přidáme žloutky s cukrem, maizenu, 180g másla, mleté mandle a kvasnice. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
- Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme 3/4 těsta a pečeme v troubě předehřáté na 210C asi 15-20minut.
- Upečený dort necháme vychladnout, poté vyjmeme z formy a rozkrojíme na dva pláty. Spodní část potřeme zbytkem čokoládové směsi, zakryjeme druhým plátem a necháme vychladit v lednici.
- Likér Kahlúa smícháme se smetanou ke šlehání a nalijeme na dort. Dozdobíme polovinami vlašských ořechů.