Čokoládovo-kávový dort s omáčkou z likéru Kahlúa

Ingredience


Čokoláda hořká 250 g
Cukr krupice 200 g
Cukr vanilka 2 ks
Droždí 1 ks
Káva Espresso 120 ml
Likér Kahlua 100 ml
Mandle 80 g
Máslo čerstvé 200 g
Mouka pšeničná hrubá 1 polévková lžíce
Ořechy vlašské 5 ks
Smetana 12% (konzumní) 3 polévková lžíce
Solamyl 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny.
  2. V kastrůlku při nízké teplotě rozehřejeme v kávě čokoládu. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Poté přidáme žloutky s cukrem, maizenu, 180g másla, mleté mandle a kvasnice. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
  3. Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme 3/4 těsta a pečeme v troubě předehřáté na 210C asi 15-20minut.
  4. Upečený dort necháme vychladnout, poté vyjmeme z formy a rozkrojíme na dva pláty. Spodní část potřeme zbytkem čokoládové směsi, zakryjeme druhým plátem a necháme vychladit v lednici.
  5. Likér Kahlúa smícháme se smetanou ke šlehání a nalijeme na dort. Dozdobíme polovinami vlašských ořechů.