Vepřová pečeně s bylinkami
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Estragon |
1 ks |
Mateřídouška |
1 ks |
Olej stolní |
50 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
1 ks |
Sádlo škvařené |
50 g |
Slanina vepřová |
200 g |
Slivovice |
50 ml |
Vepřová pečeně |
1000 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Slaninu nakrájíme na tenké plátky a částí obložíme dno i stěny zapékací mísy. Mísu použijeme tak velkou, aby se do ní těsně vešlo maso. Na dno položíme ještě několik bobkových listů.
- Oloupaný česnek nasekáme, přidáme sůl, olej, mateřídoušku, rozmarýn a estragon a vše dobře promícháme. Směsí potřeme omytou vepřovou pečeni.
- Maso vložíme do zapékací mísy, zalijeme pálenkou a pokryjeme plátky slaniny. Pokud bude někde ještě volné místo, zalijeme je sádlem - pečínka se musí péct bez přístupu vzduchu.
- Pokrm pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 2 hodiny.
- Vepřovou pečeni podáváme studenou.