Selátko pečené v troubě
Ingredience
Citronová šťáva |
100 ml |
Citrony |
1 ks |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
100 ml |
Sádlo škvařené |
100 g |
Salát hlávkový |
1 ks |
Sele |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Očištěné a omyté sele bez vnitřností potřeme uvnitř solí a na povrchu osolenou vodou. Necháme 1 hodinu odležet.
- Do velkého pekáče položíme napříč špejle, potřeme je sádlem a na dno pekáče nalijeme vařící vodu. Na špejle položíme břichem selátko a kůži potřeme citronovou šťávou.
- Sele pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 2 hodiny. Během pečení maso potíráme vypečenou šťávou a občas sádlem a pivem.
- Upečené selátko na krku prořízneme, aby vyšla pára, a maso potom naporcujeme.
- Podáváme teplé s hlávkovým salátem, nebo studené s citronem a různými salátovými přílohami.