Brambory zapečené s rybami a krevetami

Ingredience


Baby kukuřice 100 g
Fazolové lusky zelené 100 g
Hrachové lusky 100 g
Mrkev kořen 100 g
Hořčice v prášku 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mléko polotučné 600 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Sýr Gruyére 90 g
Brambory vařené ve slupce 750 g
Celer řapíkatý 1 ks
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Krevety tygří - loupané 230 g
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Sůl 1 špetka
Sýr Gruyére 30 g
Treska aljašská 380 g
Treska mražená 380 g
Žampiony čerstvé 120 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uvaříme brambory ve slupce asi 15 minut v osolené vodě, vodu slijeme a necháme brambory vychladnout.
  2. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, vmícháme do něj práškovou hořčici, mouku a směs 2 minuty zahříváme, potom pomalu a za stálého míchání přiléváme mléko a další dvě minuty vaříme. Přidáme sýr, a když se rozpustí, hrnec odstavíme. Aby se nám na omáčce neutvořil škraloup, položíme na její povrch potravinářskou folii.
  3. Na rozehřátém oleji ve velké pánvi opékáme za stálého míchání asi 5 minut cibuli. Přidáme mrkev, celer, pórek, žampiony, směs 10 minut podusíme, vmícháme citronovou kůru a ještě chvilku podusíme.
  4. Do máslem vymazané zapékací misky nebo pekáče vlijeme omáčku, do které jsme vmíchali zeleninu s houbami, krevety, ryby, kopr, petrželku, sůl a pepř. Na to poskládáme oloupané, nahrubo pokrájené brambory smíchané s rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným sýrem. Přikryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 200°C pečeme půl hodiny. Alobal odstraníme a ještě další půl hodinu pečeme. Servírujeme se zeleninou vařenou v páře.