Brambory zapečené s rybami a krevetami
Ingredience
Baby kukuřice |
100 g |
Fazolové lusky zelené |
100 g |
Hrachové lusky |
100 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Hořčice v prášku |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
600 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g |
Sýr Gruyére |
90 g |
Brambory vařené ve slupce |
750 g |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Krevety tygří - loupané |
230 g |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Gruyére |
30 g |
Treska aljašská |
380 g |
Treska mražená |
380 g |
Žampiony čerstvé |
120 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 95 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Uvaříme brambory ve slupce asi 15 minut v osolené vodě, vodu slijeme a necháme brambory vychladnout.
- Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, vmícháme do něj práškovou hořčici, mouku a směs 2 minuty zahříváme, potom pomalu a za stálého míchání přiléváme mléko a další dvě minuty vaříme. Přidáme sýr, a když se rozpustí, hrnec odstavíme. Aby se nám na omáčce neutvořil škraloup, položíme na její povrch potravinářskou folii.
- Na rozehřátém oleji ve velké pánvi opékáme za stálého míchání asi 5 minut cibuli. Přidáme mrkev, celer, pórek, žampiony, směs 10 minut podusíme, vmícháme citronovou kůru a ještě chvilku podusíme.
- Do máslem vymazané zapékací misky nebo pekáče vlijeme omáčku, do které jsme vmíchali zeleninu s houbami, krevety, ryby, kopr, petrželku, sůl a pepř. Na to poskládáme oloupané, nahrubo pokrájené brambory smíchané s rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným sýrem. Přikryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 200°C pečeme půl hodiny. Alobal odstraníme a ještě další půl hodinu pečeme. Servírujeme se zeleninou vařenou v páře.