Pórková polévka se slaninou
Ingredience
Brambory |
180 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
3 ks |
Slanina vepřová |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vývar zeleninový |
900 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Peředem si připravíme jeden litr zeleninového vývaru. Ten můžeme uvařit klasicky z kořenové zeleniny, nebo použijeme polotovar.
- Polévku budeme vařit ve větším polévkovém hrnci.
- Nejprve si na prudkém ohni rozpustíme máslo, na něm pak opékáme malé kostičky slaniny.
- Mladý pórek nakrájíme na kolečka, důkladně omyjeme a restujeme spolu se slaninou. Nakonec přidáme kostičky brambor a prolisovaný česnek.
- Vše opékáme přibližně pět minut. Nezapomeneme míchat, aby se zelenina nepřichytávala.
- Po pěti minutách zalijeme hotovým zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme přibližně 20 minut.
- Z polévky oddělíme zhruba polovinu brambor, slaniny a pórku. Zbytek polévky rozmixujeme.
- Pro zjemnění do hotové polévky vmícháme 33% smetanu.
- Polévku už jen dochutíme solí, pepřem a podáváme.
- Do jednotlivých porcí rozdělíme nerozmixované brambory, slaninu a pórek.
- Máme-li dostatek času, můžeme si na ozdobu připravit smaženou cibulku.
- Na slabé kroužky nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji,
- nejlépe ve fritovacím hrnci. Poté odsajeme ubrouskem přebytečný olej a úplně nakonec křupavou cibulku osolíme. Tou pak ozdobíme každou porci polévky.