Pórková polévka se slaninou

Pórková polévka se slaninou - obrázek

Ingredience


Brambory 180 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 3 ks
Slanina vepřová 100 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 900 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Peředem si připravíme jeden litr zeleninového vývaru. Ten můžeme uvařit klasicky z kořenové zeleniny, nebo použijeme polotovar.
  2. Polévku budeme vařit ve větším polévkovém hrnci.
  3. Nejprve si na prudkém ohni rozpustíme máslo, na něm pak opékáme malé kostičky slaniny.
  4. Mladý pórek nakrájíme na kolečka, důkladně omyjeme a restujeme spolu se slaninou. Nakonec přidáme kostičky brambor a prolisovaný česnek.
  5. Vše opékáme přibližně pět minut. Nezapomeneme míchat, aby se zelenina nepřichytávala.
  6. Po pěti minutách zalijeme hotovým zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme přibližně 20 minut.
  7. Z polévky oddělíme zhruba polovinu brambor, slaniny a pórku. Zbytek polévky rozmixujeme.
  8. Pro zjemnění do hotové polévky vmícháme 33% smetanu.
  9. Polévku už jen dochutíme solí, pepřem a podáváme.
  10. Do jednotlivých porcí rozdělíme nerozmixované brambory, slaninu a pórek.
  11. Máme-li dostatek času, můžeme si na ozdobu připravit smaženou cibulku.
  12. Na slabé kroužky nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji,
  13. nejlépe ve fritovacím hrnci. Poté odsajeme ubrouskem přebytečný olej a úplně nakonec křupavou cibulku osolíme. Tou pak ozdobíme každou porci polévky.