Základní zeleninový vývar

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Celer bulvový 200 g
Česnek 4 stroužek
Cibule 1 ks
Cuketa 250 g
Houby čerstvé 150 g
Mrkev kořen 250 g
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Oregano čerstvé 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Pórek 1 ks
Sůl 2 kávová lžička
Tymián sušený 1 špetka
Voda pitná 2500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli a pórek nasekáme najemno. Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej a na mírném ohni osmahneme cibuli, pórek a utřený česnek. Smažíme asi 3 minuty. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, houby a koření. Restujeme další 2 minuty.
  2. Směs zalijeme vodou a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, zakryjeme pokličkou a vaříme přibližně 1 hodinu. Poté odstavíme hrnec z plamene a necháme vychladnout.
  3. Zeleninu a bylinky scedíme a zůstane čirý zeleninový vývar.