Základní zeleninový vývar
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
250 g |
Houby čerstvé |
150 g |
Mrkev kořen |
250 g |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián sušený |
1 špetka |
Voda pitná |
2500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Cibuli a pórek nasekáme najemno. Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej a na mírném ohni osmahneme cibuli, pórek a utřený česnek. Smažíme asi 3 minuty. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, houby a koření. Restujeme další 2 minuty.
- Směs zalijeme vodou a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, zakryjeme pokličkou a vaříme přibližně 1 hodinu. Poté odstavíme hrnec z plamene a necháme vychladnout.
- Zeleninu a bylinky scedíme a zůstane čirý zeleninový vývar.