Bramborové koblížky se šunkou

Ingredience


Brambory vařené 300 g
Cukr krupice 1 špetka
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 2 polévková lžíce
Mouka polohrubá 300 g
Olej stolní 100 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Šunka dušená 100 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Změklé máslo utřeme se žloutky do pěny. Přidáme vychladlé nastrouhané brambory a kvásek z vlažného mléka, cukru, droždí a trochy mouky. Nakonec zapracujeme zbylou mouku. Podle potřeby přilijeme trochu mléka, aby těsto bylo vláčné. Necháme vykynout.
  2. Potom těsto rozválíme na plát a tvořítkem vykrajujeme kolečka. Vždy na jedno kolečko dáme trochu nasekané šunky a přiklopíme druhým kolečkem. Okraje přitiskneme a koblížek znovu vykrojíme.
  3. Koblížky urovnáme na pomoučené prkénko, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout. Potom je smažíme na pánvi na oleji dozlatova.
  4. Podáváme s různě upravenou zeleninou.