Švestkový moučník s likérem

Ingredience


Cukr moučkový 80 g
Likér Grand Marnier 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 170 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Sůl 1 špetka
Švestky 1000 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z hladké mouky, másla (150g), vody a špetky soli vypracujeme křehké těsto. Necháme je asi 2 hodiny odpočinout.
  2. Potom z těsta vyválíme dva pláty silné asi 5mm. Jeden plát bude o 2cm širší a delší. Větší plát položíme na máslem vymazaný plech, poklademe vypeckovanými, rozpůleńými švestkami, posypeme cukrem a pokapeme likérem. Přikryjeme druhým plátem těsta, okraje ohneme, navlhčíme vodou a spojíme. Uprostřed koláč propíchneme, povrch potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.