Švestkový moučník s likérem
Ingredience
Cukr moučkový |
80 g |
Likér Grand Marnier |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
170 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Sůl |
1 špetka |
Švestky |
1000 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Z hladké mouky, másla (150g), vody a špetky soli vypracujeme křehké těsto. Necháme je asi 2 hodiny odpočinout.
- Potom z těsta vyválíme dva pláty silné asi 5mm. Jeden plát bude o 2cm širší a delší. Větší plát položíme na máslem vymazaný plech, poklademe vypeckovanými, rozpůleńými švestkami, posypeme cukrem a pokapeme likérem. Přikryjeme druhým plátem těsta, okraje ohneme, navlhčíme vodou a spojíme. Uprostřed koláč propíchneme, povrch potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.