Uzená treska s rýží

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Filé z aljašské tresky 450 g
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Koriandr mletý 1 kávová lžička
Kurkuma 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rýže Basmati 175 g
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci s rozehřátým olejem opékáme 10 minut dozlatova cibuli, přidáme česnek, půl minuty opékáme, potom vmícháme kmín, kurkumu, mletý koriandr a ještě půl minuty zahříváme, aby koření začalo vonět. Přidáme rýži a důkladně promícháme.
  2. Vroucí vodou přelijeme plátky z uzené tresky, necháme 10 minut stát, rybu vyjmeme, zbavíme kůže i kostí a rozebereme na kousky. Z vody, ve které se treska máčela, odměříme 350 ml, nalijeme do hrnce, zamícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme a na velmi slabém ohni dusíme 12-15 minut, aby se tekutina vstřebala a rýže změkla.
  3. Mezitím vaříme 8 minut v osolené vodě vejce, vodu slijeme, vejce ochladíme studenou tekoucí vodou a odložíme.
  4. K rýži opatrně přimícháme kousky ryby, petrželku, máslo, rozdělíme na talíře, navrch dáme vejce nakrájené podélně na čtvrtky, ozdobíme klínky citronu a servírujeme.