Uzená treska s rýží
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Filé z aljašské tresky |
450 g |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Koriandr mletý |
1 kávová lžička |
Kurkuma |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rýže Basmati |
175 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci s rozehřátým olejem opékáme 10 minut dozlatova cibuli, přidáme česnek, půl minuty opékáme, potom vmícháme kmín, kurkumu, mletý koriandr a ještě půl minuty zahříváme, aby koření začalo vonět. Přidáme rýži a důkladně promícháme.
- Vroucí vodou přelijeme plátky z uzené tresky, necháme 10 minut stát, rybu vyjmeme, zbavíme kůže i kostí a rozebereme na kousky. Z vody, ve které se treska máčela, odměříme 350 ml, nalijeme do hrnce, zamícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme a na velmi slabém ohni dusíme 12-15 minut, aby se tekutina vstřebala a rýže změkla.
- Mezitím vaříme 8 minut v osolené vodě vejce, vodu slijeme, vejce ochladíme studenou tekoucí vodou a odložíme.
- K rýži opatrně přimícháme kousky ryby, petrželku, máslo, rozdělíme na talíře, navrch dáme vejce nakrájené podélně na čtvrtky, ozdobíme klínky citronu a servírujeme.