Rýže s lososem

Ingredience


Citrony 1 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Cibulka jarní 3 ks
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Losos obecný 180 g
Losos uzený 90 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže loupaná 180 g
Smetana 33% (šlehačka) 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vývar rybí 400 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Za občasného míchání v hrnci s rozehřátým máslem opékáme 10 minut do změknutí cibuli, přidáme česnek a ještě půl minuty opékáme. Potom přidáme rýži a za stálého míchání 2-3 minuty zahříváme tak, aby se zrnka obalila tukem a zprůhlednila. Přilijeme rybí vývar a po důkladném zamíchání přivedeme k varu, potom oheň zmírníme a zvolna 10 minut dusíme.
  2. Vmícháme kousky syrového i uzeného lososa, přilijeme rybí vývar nebo vodu dle potřeby a ještě 6-8 minut pokrm dusíme, dokud se tekutina nevstřebá a rýže a ryba nezměkne.
  3. Hrnec odstavíme, vmícháme smetanu ke šlehání, jarní cibulku, kopr, osolíme, opepříme, rozdělíme na talíře a ozdobené snítkou petrželky a plátkem citronu ihned servírujeme.