Rýže s lososem
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cibulka jarní |
3 ks |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Losos obecný |
180 g |
Losos uzený |
90 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže loupaná |
180 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vývar rybí |
400 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Za občasného míchání v hrnci s rozehřátým máslem opékáme 10 minut do změknutí cibuli, přidáme česnek a ještě půl minuty opékáme. Potom přidáme rýži a za stálého míchání 2-3 minuty zahříváme tak, aby se zrnka obalila tukem a zprůhlednila. Přilijeme rybí vývar a po důkladném zamíchání přivedeme k varu, potom oheň zmírníme a zvolna 10 minut dusíme.
- Vmícháme kousky syrového i uzeného lososa, přilijeme rybí vývar nebo vodu dle potřeby a ještě 6-8 minut pokrm dusíme, dokud se tekutina nevstřebá a rýže a ryba nezměkne.
- Hrnec odstavíme, vmícháme smetanu ke šlehání, jarní cibulku, kopr, osolíme, opepříme, rozdělíme na talíře a ozdobené snítkou petrželky a plátkem citronu ihned servírujeme.