Rizoto s humrem
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Humr |
450 g |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Limetka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Nakládaný zelený pepř |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rýže Arborio |
180 g |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Víno šumivé (sekt) |
150 ml |
Vývar rybí |
600 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme polovinu másla a olej, přidáme cibuli a za občasného míchání opékáme 4-5 minut do změknutí. Přidáme česnek, opékáme půl minuty, vmícháme rýži a tymián a za stálého míchání 1-2 minuty zahříváme, dokud rýže nezprůhlední.
- Z těla humra vykroutíme klepeta, přelámeme je naplocho položeným nožem nebo louskáčkem. Tělo podélně rozpůlíme, vybereme a vyhodíme nejedlé části (tmavou žílu probíhající tělem, žaludek, žábry), vyškrábeme z krunýře maso a dle potřeby ho nakrájíme.
- Zesílíme oheň pod pánví a po naběračkách přidáváme do rýže horký rybí vývar, zamícháme, a když se vývar vstřebá, přidáme další. Takto postupujeme 20-25 minut, rýže arborio získá strukturu typickou pro italské rizoto.
- Přidáme maso z humra, víno, klepeta, a když se víno vstřebá, pánev odstavíme a vmícháme pepř, zbývající máslo, petrželku, necháme minutu odpočinout a servírujeme ozdobené plátky citronu a limety a koprem.