Rizoto s humrem

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Humr 450 g
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Limetka 1 ks
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Nakládaný zelený pepř 1 kávová lžička
Olej olivový 1 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rýže Arborio 180 g
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Víno šumivé (sekt) 150 ml
Vývar rybí 600 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme polovinu másla a olej, přidáme cibuli a za občasného míchání opékáme 4-5 minut do změknutí. Přidáme česnek, opékáme půl minuty, vmícháme rýži a tymián a za stálého míchání 1-2 minuty zahříváme, dokud rýže nezprůhlední.
  2. Z těla humra vykroutíme klepeta, přelámeme je naplocho položeným nožem nebo louskáčkem. Tělo podélně rozpůlíme, vybereme a vyhodíme nejedlé části (tmavou žílu probíhající tělem, žaludek, žábry), vyškrábeme z krunýře maso a dle potřeby ho nakrájíme.
  3. Zesílíme oheň pod pánví a po naběračkách přidáváme do rýže horký rybí vývar, zamícháme, a když se vývar vstřebá, přidáme další. Takto postupujeme 20-25 minut, rýže arborio získá strukturu typickou pro italské rizoto.
  4. Přidáme maso z humra, víno, klepeta, a když se víno vstřebá, pánev odstavíme a vmícháme pepř, zbývající máslo, petrželku, necháme minutu odpočinout a servírujeme ozdobené plátky citronu a limety a koprem.