Rizoto s krevetami a chřestem

Ingredience


Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Krevety tygří - loupané 150 g
Sýr Parmezán 100 g
Bazalka 2 polévková lžíce
Česnek 1 stroužek
Chřest bílý 380 g
Cibule 1 ks
Krevety tygří - loupané 450 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže Arborio 380 g
Sůl 1 špetka
Tapenáda se zelenými olivami 2 polévková lžíce
Vývar zeleninový 600 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na velké pánvi s rozehřátým olejem opékáme za občasného míchání 5 minut cibuli, přidáme česnek a půl minuty opékáme. Vmícháme rýži a za stálého míchání zahříváme 1-2 minuty, až rýže zprůhlední.
  2. V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar, vložíme do něj chřest a po třech minutách odstavíme, chřest vyjmeme, opláchneme tekoucí studenou vodou a odložíme. Vývar udržujeme horký.
  3. Pod pánví zesílíme oheň a po naběračkách přidáváme do rýže vývar. Zamícháme, a když se vývar vstřebá, přidáme další naběračku. Takto postupujeme 20-25 minut, rýže arborio takto získá strukturu typickou pro italské těstoviny.
  4. S poslední naběračkou vývaru přidáme krevety a chřest a dusíme 5 minut. Krevety nesmíme dusit příliš dlouho, aby nebyly tuhé. Odstavíme pánev, vmícháme bazalku, pastu tapenade, sůl, pepř a necháme pokrm minutu odpočinout.
  5. Rozdělíme na talíře, ozdobíme snítkami kopru, hoblinkami parmazánu, krevetami se skořápkou a servírujeme.