Rizoto s krevetami a chřestem
Ingredience
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Krevety tygří - loupané |
150 g |
Sýr Parmezán |
100 g |
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Česnek |
1 stroužek |
Chřest bílý |
380 g |
Cibule |
1 ks |
Krevety tygří - loupané |
450 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže Arborio |
380 g |
Sůl |
1 špetka |
Tapenáda se zelenými olivami |
2 polévková lžíce |
Vývar zeleninový |
600 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na velké pánvi s rozehřátým olejem opékáme za občasného míchání 5 minut cibuli, přidáme česnek a půl minuty opékáme. Vmícháme rýži a za stálého míchání zahříváme 1-2 minuty, až rýže zprůhlední.
- V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar, vložíme do něj chřest a po třech minutách odstavíme, chřest vyjmeme, opláchneme tekoucí studenou vodou a odložíme. Vývar udržujeme horký.
- Pod pánví zesílíme oheň a po naběračkách přidáváme do rýže vývar. Zamícháme, a když se vývar vstřebá, přidáme další naběračku. Takto postupujeme 20-25 minut, rýže arborio takto získá strukturu typickou pro italské těstoviny.
- S poslední naběračkou vývaru přidáme krevety a chřest a dusíme 5 minut. Krevety nesmíme dusit příliš dlouho, aby nebyly tuhé. Odstavíme pánev, vmícháme bazalku, pastu tapenade, sůl, pepř a necháme pokrm minutu odpočinout.
- Rozdělíme na talíře, ozdobíme snítkami kopru, hoblinkami parmazánu, krevetami se skořápkou a servírujeme.