Páj se sleděm a bramborami

Ingredience


Brambory 750 g
Cibule 1 ks
Hořčice Dijonská 1 polévková lžíce
Jablka 2 ks
Máslo čerstvé 120 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 hrst
Šalvěj čerstvá 1 kávová lžička
Sleď čerstvý 450 g
Strouhanka 50 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Vývar rybí 600 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ostrým nožem nakrájíme brambory na tenké plátky, ponoříme na 3 minuty do vroucí osolené vody, prudce ochladíme, necháme okapat a osušíme.
  2. Do hladka utřeme dijonskou hořčici se 2 lžícemi másla, touto směsí potřeme řezné strany filetů za sleďů, osolíme, opepříme, zavineme a odložíme.
  3. Na mírném ohni v pánvi s rozehřátými 2 lžícemi másla opékáme 8 - 10 minut cibuli, následně pánev odstavíme. Částí zbývajícího másla vymažeme zapékací misku o objemu 2 l, rozložíme do ní polovinu plátků brambor. Osolíme, opepříme, poklademe polovinou jablek i cibule, navrch upravíme zavinuté filety a posypeme šalvějí. Následně vrstvy zopakujeme v opačném pořadí, takže navrchu budeme mít brambory, osolíme, opepříme, přelijeme horkým rybím vývarem.
  4. Zbytek másla rozpustíme, smícháme se strouhankou z bílého pečiva a posypeme vrchní vrstvu brambor.
  5. Pečeme v troubě, předehřáté na 190°C, přibližně 40 - 50 minut (do zlatova). Ozdobíme snítkou čerstvé petrželky a servírujeme.