Páj se sleděm a bramborami
Ingredience
Brambory |
750 g |
Cibule |
1 ks |
Hořčice Dijonská |
1 polévková lžíce |
Jablka |
2 ks |
Máslo čerstvé |
120 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 hrst |
Šalvěj čerstvá |
1 kávová lžička |
Sleď čerstvý |
450 g |
Strouhanka |
50 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Vývar rybí |
600 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ostrým nožem nakrájíme brambory na tenké plátky, ponoříme na 3 minuty do vroucí osolené vody, prudce ochladíme, necháme okapat a osušíme.
- Do hladka utřeme dijonskou hořčici se 2 lžícemi másla, touto směsí potřeme řezné strany filetů za sleďů, osolíme, opepříme, zavineme a odložíme.
- Na mírném ohni v pánvi s rozehřátými 2 lžícemi másla opékáme 8 - 10 minut cibuli, následně pánev odstavíme. Částí zbývajícího másla vymažeme zapékací misku o objemu 2 l, rozložíme do ní polovinu plátků brambor. Osolíme, opepříme, poklademe polovinou jablek i cibule, navrch upravíme zavinuté filety a posypeme šalvějí. Následně vrstvy zopakujeme v opačném pořadí, takže navrchu budeme mít brambory, osolíme, opepříme, přelijeme horkým rybím vývarem.
- Zbytek másla rozpustíme, smícháme se strouhankou z bílého pečiva a posypeme vrchní vrstvu brambor.
- Pečeme v troubě, předehřáté na 190°C, přibližně 40 - 50 minut (do zlatova). Ozdobíme snítkou čerstvé petrželky a servírujeme.