Koláč s cibulí a tuňákem
Ingredience
Cibule |
900 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olivy černé |
85 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Salát hlávkový |
1 ks |
Salát kadeřavý |
1 ks |
Salát ledový |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tuňák v oleji |
200 g |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Droždí sušené |
7 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
230 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olej stolní |
6 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Smícháme mouku se solí, s droždím, přidáme olej a takové množství vody, aby vzniklo hladké, tuhé těsto. Na pomoučené pracovní desce hněteme 5 minut, aby bylo pružné a vláčné, vytvarujeme z něj kouli, vložíme do misky vymazané olejem. Povrch těsta potřeme olejem, necháme hodinu kynout přikryté ubrouskem na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
- Cibuli dusíme v hrnci s rozehřátým máslem na velmi mírném ohni 20 minut. Přidáme cukr a sůl, za častého míchání dusíme ještě 30 - 40 minut, dokud nezačne cibule zlátnout. Po zamíchání hrnec vždy zase přiklopíme. Potom cibuli zahříváme ještě 15 - 20 minut bez pokličky, aby byla stejnoměrně zlatá. Hrnec odstavíme, vmícháme tymián, vykynuté těsto krátce prohněteme na pomoučené pracovní desce, rozválíme na obdélník o velikosti 33 x 23 cm se zvýšenými okraji a opatrně přeneseme na plech. Protože je velmi elastické, bude třeba ho na plechu znovu roztáhnout.
- Na těsto ve stejnoměrné vrstvě rozložíme cibuli. Rozebereme na kousky maso z tuňáka, položíme na cibuli, nakonec poklademe koláč olivami, dle chuti osolíme a opepříme. Plech vložíme do trouby, předehřáté na 220°C, pečeme 20 minut na nejvyšší poloze roštu.