Koláč s cibulí a tuňákem

Ingredience


Cibule 900 g
Cukr krupice 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Olivy černé 85 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Salát hlávkový 1 ks
Salát kadeřavý 1 ks
Salát ledový 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tuňák v oleji 200 g
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Droždí sušené 7 g
Mouka pšeničná hladká T 650 230 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Olej stolní 6 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Smícháme mouku se solí, s droždím, přidáme olej a takové množství vody, aby vzniklo hladké, tuhé těsto. Na pomoučené pracovní desce hněteme 5 minut, aby bylo pružné a vláčné, vytvarujeme z něj kouli, vložíme do misky vymazané olejem. Povrch těsta potřeme olejem, necháme hodinu kynout přikryté ubrouskem na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
  2. Cibuli dusíme v hrnci s rozehřátým máslem na velmi mírném ohni 20 minut. Přidáme cukr a sůl, za častého míchání dusíme ještě 30 - 40 minut, dokud nezačne cibule zlátnout. Po zamíchání hrnec vždy zase přiklopíme. Potom cibuli zahříváme ještě 15 - 20 minut bez pokličky, aby byla stejnoměrně zlatá. Hrnec odstavíme, vmícháme tymián, vykynuté těsto krátce prohněteme na pomoučené pracovní desce, rozválíme na obdélník o velikosti 33 x 23 cm se zvýšenými okraji a opatrně přeneseme na plech. Protože je velmi elastické, bude třeba ho na plechu znovu roztáhnout.
  3. Na těsto ve stejnoměrné vrstvě rozložíme cibuli. Rozebereme na kousky maso z tuňáka, položíme na cibuli, nakonec poklademe koláč olivami, dle chuti osolíme a opepříme. Plech vložíme do trouby, předehřáté na 220°C, pečeme 20 minut na nejvyšší poloze roštu.