Pohankové placky s uzeným lososem

Ingredience


Chilli paprička 1 ks
Cibulka jarní 3 ks
Citronová kůra 1 kávová lžička
Créme fraiche 125 g
Kapary 1 polévková lžíce
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Losos uzený 230 g
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Citrony 1 ks
Kopr čerstvý 1 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pohanková 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Olej stolní 400 ml
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 85 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy prosejeme hladkou a pohankovou mouku, osolíme, uprostřed uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Smícháme mléko s vodou a polovinu této směsi nalijeme také do důlku. Postupně zapracováváme mouku, přidáváme zředěné mléko, nakonec vmícháme rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto.
  2. Smícháme creme fraiche nebo zakysanou smetanu, jarní cibulky, kapary, červenou čili papričku, pažitku, kopr, citronovou kůru, osolíme, opepříme a odložíme.
  3. Na středním ohni rozehřejeme pánev o průměru 20 cm vytřenou olejem, naneseme na ni 2 lžíce těsta a potom pánev nakláníme, aby se těsto rovnoměrně rozteklo a vznikla tenká placka. Pečeme ji asi minutu, když se začnou její okraje mírně nadzvedávat a placka zezlátne, opatrně ji obrátíme. Z druhé strany opékáme už jen půl minuty a potom odložíme na nahřátý talíř. Znovu potřeme pánev olejem a stejným způsobem pečeme 12–14 dalších placek.
  4. Každou placku obložíme plátkem uzeného lososa, lžící směsi creme fraiche, přehneme na polovinu a potom znovu na polovinu, aby nám vznikl trojúhelník.
  5. Upravíme placky na talíře a servírujeme doplněné zbývající směsí a ozdobené klínky citronu a snítkou kopru.