Pohankové placky s uzeným lososem
Ingredience
Chilli paprička |
1 ks |
Cibulka jarní |
3 ks |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Créme fraiche |
125 g |
Kapary |
1 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Losos uzený |
230 g |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Citrony |
1 ks |
Kopr čerstvý |
1 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pohanková |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Olej stolní |
400 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
85 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy prosejeme hladkou a pohankovou mouku, osolíme, uprostřed uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Smícháme mléko s vodou a polovinu této směsi nalijeme také do důlku. Postupně zapracováváme mouku, přidáváme zředěné mléko, nakonec vmícháme rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto.
- Smícháme creme fraiche nebo zakysanou smetanu, jarní cibulky, kapary, červenou čili papričku, pažitku, kopr, citronovou kůru, osolíme, opepříme a odložíme.
- Na středním ohni rozehřejeme pánev o průměru 20 cm vytřenou olejem, naneseme na ni 2 lžíce těsta a potom pánev nakláníme, aby se těsto rovnoměrně rozteklo a vznikla tenká placka. Pečeme ji asi minutu, když se začnou její okraje mírně nadzvedávat a placka zezlátne, opatrně ji obrátíme. Z druhé strany opékáme už jen půl minuty a potom odložíme na nahřátý talíř. Znovu potřeme pánev olejem a stejným způsobem pečeme 12–14 dalších placek.
- Každou placku obložíme plátkem uzeného lososa, lžící směsi creme fraiche, přehneme na polovinu a potom znovu na polovinu, aby nám vznikl trojúhelník.
- Upravíme placky na talíře a servírujeme doplněné zbývající směsí a ozdobené klínky citronu a snítkou kopru.