Mořský okoun se zeleninou
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
2 ks |
Lilek |
1 ks |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Paprika červená |
0.5 ks |
Paprika zelená |
0.5 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
2 ks |
Sůl mořská |
1 polévková lžíce |
Bazalka |
5 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Okoun - filety |
600 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli a papriku nakrájíme na kousky a na přibližně velké kousky nakrájíme i lilek a cukety, posypeme solí a necháme 30 minut odpočinout, dokud nepustí šťávu. Potom opláchneme pod studenou tekoucí vodou a za pomoci papírových utěrek osušíme.
- Cibuli a česnek opékáme 10 minut na mírném ohni v hrnci s rozehřátým olejem, potom přidáme papriky, cukety a lilek, osolíme, opepříme, zamícháme a přiklopené velmi zvolna dusíme 30 minut. Přidáme rajčata a dusíme ještě 15 minut.
- Zálivku připravíme mírným rozmixováním bazalky, česneku a poloviny olivového oleje. Potom vmícháme zbývající olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a odložíme.
- Na pánvi rozehřáté na vysokou teplotu opékáme 3-4 minuty z každé strany osolené, opepřené a trochou oleje potřené filety z mořského okouna. Nejdříve opékáme stranu z kůží a rybu obracíme velmi opatrně, aby se nám nerozpadla.
- Na talíře rozdělíme zeleninovou směs, do které jsme ještě vmíchali bazalku, na ni položíme rybu, okolo nalijeme zálivku a servírujeme.