Mořský okoun se zeleninou

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Cuketa 2 ks
Lilek 1 ks
Olej olivový 4 polévková lžíce
Paprika červená 0.5 ks
Paprika zelená 0.5 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 2 ks
Sůl mořská 1 polévková lžíce
Bazalka 5 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Okoun - filety 600 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli a papriku nakrájíme na kousky a na přibližně velké kousky nakrájíme i lilek a cukety, posypeme solí a necháme 30 minut odpočinout, dokud nepustí šťávu. Potom opláchneme pod studenou tekoucí vodou a za pomoci papírových utěrek osušíme.
  2. Cibuli a česnek opékáme 10 minut na mírném ohni v hrnci s rozehřátým olejem, potom přidáme papriky, cukety a lilek, osolíme, opepříme, zamícháme a přiklopené velmi zvolna dusíme 30 minut. Přidáme rajčata a dusíme ještě 15 minut.
  3. Zálivku připravíme mírným rozmixováním bazalky, česneku a poloviny olivového oleje. Potom vmícháme zbývající olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a odložíme.
  4. Na pánvi rozehřáté na vysokou teplotu opékáme 3-4 minuty z každé strany osolené, opepřené a trochou oleje potřené filety z mořského okouna. Nejdříve opékáme stranu z kůží a rybu obracíme velmi opatrně, aby se nám nerozpadla.
  5. Na talíře rozdělíme zeleninovou směs, do které jsme ještě vmíchali bazalku, na ni položíme rybu, okolo nalijeme zálivku a servírujeme.