Mořský okoun se zázvorem a jarními cibulkami
Ingredience
Cibulka jarní |
5 ks |
Koriandr čerstvý |
4 polévková lžíce |
Limetka |
1 ks |
Okouník mořský |
400 g |
Olej sezamový |
1 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
5 kávová lžička |
Omáčka sojová světlá |
4 polévková lžíce |
Rýže dušená |
350 g |
Vývar rybí |
4 polévková lžíce |
Zázvor mletý |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do velkého hrnce dáme vodu, nad její hladinu umístíme mísu vhodnou pro vaření v páře, do které jsme dali polovinu množství jarní cibulky a všechen zázvor a na to položili rybu omytou zvenčí i zevnitř studenou tekoucí vodou, osušenou papírovými utěrkami a potřenou polovinou sójové omáčky. Přiklopíme, přivedeme k varu a vaříme 10-12 minut v páře doměkka. Místo mísy je možno použít napařovací košíček.
- Rybu opatrně přeneseme na nahřátou mísu, na níž se bude ryba servírovat, a udržujeme v teple. Cibulku a zázvor, které jsme rovněž vařili v páře, nepoužijeme. Na rybu nasypeme zbývající jarní cibulku a koriandr a přelijeme směsí ze slunečnicového a sezamového oleje zahřátou na velmi vysokou teplotu.
- Smícháme zbývající sójovou omáčku s horkým rybím vývarem a touto směsí také přelijeme rybu. Servírujeme s klínky limety a v páře vařenou rýží.