Citronový koláč se smetanovou náplní

Citronový koláč se smetanovou náplní - obrázek

Ingredience


Citrony 4 ks
Cukr krupice 200 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Vejce slepičí 5 ks
Cukr krupice 45 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 85 g
Mouka pšeničná hladká T 650 175 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z mouky, másla a cukru připravíme drobenku, přidáme vejce, vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta placku a vyložíme jí koláčovou formu. Necháme asi 30 minut chladit.
  2. Vejce vyšleháme z cukrem, přidáme citronovou šťávu a kůru ze 4 citronů, nakonec zašleháme smetanu. Následně necháme hodinu odležet v chladničce.
  3. Dno korpusu pokryjeme pečícím papírem, posypeme fazolemi (zatížíme) a formu vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů (přibližně na 10 minut). Následně papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut.
  4. Formu postavíme na plech, na těsto vlijeme náplň, koláč pečeme v troubě při 140 stupních ještě 30 minut.
  5. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Podáváme pocukrovaný moučkovým cukrem a ozdobený citronovou kůrou.