Bouillabaisse

Ingredience


Chilli paprička sušená 0.25 ks
Citrony 1 ks
Olej olivový 150 ml
Paprika červená 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Šafrán 0.25 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Bageta 18 krajíc
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Fenykl sladký - hlíza 0.5 ks
Mořské plody mix 2 kg
Olej olivový 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pomeranče 0.5 ks
Pórek 1 ks
Rajčata 5 ks
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 1 hrst
Vývar rybí 1700 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli, pórek, česnek a fenykl opékáme 10 - 15 minut ve velkém hrnci s rozehřátým olejem. Když zelenina začne měknout, přidáme tymián, rajčata, pomerančovou kůru, sůl, pepř a zahříváme ještě dalších 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou. Přilijeme horký vývar a polévku 10 minut vaříme. Potom přidáme plody moře, ryby a dalších 10 minut povaříme.
  2. Olivovým olejem potřeme čtvrtky červené papriky, pod silně rozehřátým grilem pečeme 5 - 6 minut, až slupka skoro zčerná. Vložíme do plastového sáčku, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme a následně rozmixujeme s šafránem, žloutkem, citrónovou šťávou, chilli papričkami, solí a pepřem na hladkou pastu. Do ní po kapkách přidáváme olivový olej, když začne hmota houstnout, přiléváme ho tenkým praménkem. Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme ji trochou horké vody.
  3. Opečeme krajíčky bagety, plody moře a ryby rozdělíme do misek, přelijeme trochou polévky.