Bouillabaisse
Ingredience
Chilli paprička sušená |
0.25 ks |
Citrony |
1 ks |
Olej olivový |
150 ml |
Paprika červená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Šafrán |
0.25 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Bageta |
18 krajíc |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
0.5 ks |
Mořské plody mix |
2 kg |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomeranče |
0.5 ks |
Pórek |
1 ks |
Rajčata |
5 ks |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
1 hrst |
Vývar rybí |
1700 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Cibuli, pórek, česnek a fenykl opékáme 10 - 15 minut ve velkém hrnci s rozehřátým olejem. Když zelenina začne měknout, přidáme tymián, rajčata, pomerančovou kůru, sůl, pepř a zahříváme ještě dalších 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou. Přilijeme horký vývar a polévku 10 minut vaříme. Potom přidáme plody moře, ryby a dalších 10 minut povaříme.
- Olivovým olejem potřeme čtvrtky červené papriky, pod silně rozehřátým grilem pečeme 5 - 6 minut, až slupka skoro zčerná. Vložíme do plastového sáčku, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme a následně rozmixujeme s šafránem, žloutkem, citrónovou šťávou, chilli papričkami, solí a pepřem na hladkou pastu. Do ní po kapkách přidáváme olivový olej, když začne hmota houstnout, přiléváme ho tenkým praménkem. Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme ji trochou horké vody.
- Opečeme krajíčky bagety, plody moře a ryby rozdělíme do misek, přelijeme trochou polévky.