Špenátová roláda
Ingredience
Cibulka jarní |
4 ks |
Filé z aljašské tresky |
380 g |
Pažitka |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
4 polévková lžíce |
Sýr Ricotta |
120 g |
Estragon |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Špenátový protlak mražený |
230 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |




-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce s rozpuštěným máslem vmícháme mouku, půl minuty zahříváme, za stálého míchání přilijeme mléko, zvolna 2 minuty vaříme, odstavíme a necháme vychladnout.
- Z rozmraženého špenátu vytlačíme nadbytečnou tekutinu, nadrobno ho nakrájíme, vmícháme do omáčky, přidáme žloutky, estragon, muškátový oříšek, sůl a pepř. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně ho zapracujeme do špenátové hmoty. Máslem vytřeme plech na pečení o rozměrech 33x23 cm a vyložíme ho papírem na pečení. Potom na něj rozetřeme špenátovou hmotu, načež 15 minut pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud hmota nenabude na objemu a na povrchu nezezlátne. Po upečení rychle vyklopíme na čistou utěrku, sloupneme papír na pečení, zabalíme.
- Vroucí vodou přelijeme tresku a necháme 10 minut stát. Potom rybu vyjmeme, vykostíme, rozebereme na kousky, promícháme s parmazánem, sýrem Ricotta, jarní cibulkou, na slunci sušenými rajčaty, pažitkou, solí a pepřem.
- Rozbalíme špenátovou roládu, potřeme náplní z tresky, znovu pevně zabalíme, položíme na plech spojem dospod a ještě 20 minut pečeme.
- Hotovou roládu nakrájíme, rozdělíme na talíře a servírujeme s pikantní omáčkou podle chuti.