Celozrnné štoly s ovocem
Ingredience
Meruňky |
200 g |
Mléko sójové |
200 ml |
Mouka špaldová |
300 g |
Olej olivový extra panenský |
60 g |
Ořechy vlašské |
3 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 špetka |
Strouhanka |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy nasypeme celozrnnou jemnou špaldovou mouku, přilijeme sójové mléko, přidáme olej, špetku skořice a promícháme. Zpracovat těsto můžeme i rukama. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odležet. Poté ho z mísy vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na tři díly.
- Každý díl rozválíme na obdélník, který ve střední části posypeme kukuřičnou strouhankou. Na tu klademe kousky ovoce (nejlépe meruňky) a opět posypeme strouhankou. Zabalíme do tvaru závinu, konce na obou stanách prsty uzavřeme.
- Takto vytvoříme tři záviny, které ještě před pečením potřeme rozšlehaným vejcem. Položíme je na plech, který jsme vystlali papírem na pečení a vložíme do trouby, pečeme při nižších teplotách 45 minut.
- Upečené záviny nožem nakrájíme na širší řezy, necháme vychladnout a podáváme jako moučník. Zdobíme sekanými ořechy.