Jablečný koláč se smetanovým krémem a mandlemi
Ingredience
Calvados |
2 polévková lžíce |
Jablka |
8 ks |
Linecké (křehké) těsto |
250 g |
Mandle mleté |
25 g |
Mandle plátky |
25 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Jablka oloupeme, rozkrojíme a odstraníme jadřince. Polovinu jablek svaříme při nízké teplotě s 15g másla a troškou vody tak, aby vzniklo pyré. Zbytek jablek nakrájíme na kousky, pokapeme calvadosem a posypeme cukrem.
- Troubu předehřejeme na 210C.
- Křehké těsto rozválíme na plát, vyložíme jím vymazanou koláčovou formu a propíchneme vidličkou. Na těsto naneseme jablečné pyré a na ně naskládáme připravené kousky jablek.
- Pečeme 15minut.
- Mezitím utřeme smetanu, žloutky, zbylý cukr a mleté mandle do krémové směsi. Naneseme na jablka, posypeme mandlemi a ještě 15minut dopečeme.
- Hotový koláč podáváme vlažný.