Jablečný koláč se smetanovým krémem a mandlemi

Ingredience


Calvados 2 polévková lžíce
Jablka 8 ks
Linecké (křehké) těsto 250 g
Mandle mleté 25 g
Mandle plátky 25 g
Máslo čerstvé 30 g
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jablka oloupeme, rozkrojíme a odstraníme jadřince. Polovinu jablek svaříme při nízké teplotě s 15g másla a troškou vody tak, aby vzniklo pyré. Zbytek jablek nakrájíme na kousky, pokapeme calvadosem a posypeme cukrem.
  2. Troubu předehřejeme na 210C.
  3. Křehké těsto rozválíme na plát, vyložíme jím vymazanou koláčovou formu a propíchneme vidličkou. Na těsto naneseme jablečné pyré a na ně naskládáme připravené kousky jablek.
  4. Pečeme 15minut.
  5. Mezitím utřeme smetanu, žloutky, zbylý cukr a mleté mandle do krémové směsi. Naneseme na jablka, posypeme mandlemi a ještě 15minut dopečeme.
  6. Hotový koláč podáváme vlažný.