Baklava z listového těsta
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
400 g |
Listové těsto |
400 g |
Ořechy vlašské |
250 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
400 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Těsto rozválíme na 3 mm silný plát a dáme ho na vymazaný plech.
- Rozsekané ořechy smícháme se 2 bílky a 2 lžícemi cukru. Vzniklou náplň klademe na prostředek těsta. Těsto ohneme přes náplň a okraje přitiskneme pevně k sobě. Baklavu rozkrájíme na 5 cm široké pruhy, které potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct na 175 °C.
- Mezitím přichystáme sirup. Vodu smícháme s cukrem a vaříme do úplného rozpuštění cukru, poté zvýšíme teplotu a necháme 10 minut zprudka provařit. Přilijeme citrónovou šťávu.
- Připraveným sirupem zalijeme ještě teplé upečené těsto, necháme dobře vsáknout.