Koláč s lososem a cuketou

Ingredience


Máslo čerstvé 180 g
Mléko polotučné 100 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 350 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 4 polévková lžíce
Česnek medvědí 1 ks
Cibule 1 ks
Cuketa 1 ks
Kopr čerstvý 1 kávová lžička
Losos obecný 230 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Paprika červená 2 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V osolené vodě vaříme 10 minut vejce, prudce ochladíme studenou vodou, necháme trochu vychladnout a oloupeme.
  2. Papriky a cibuli opékáme 10-15 minut na mírném ohni v hrnci s rozehřátým olejem, dokud nezměknou. Potom rozmixujeme dohladka nebo protlačíme jemným sítem. Přidáme nahrubo nakrájená vejce, lososa, cuketu, kopr, pepř a sůl, důkladně promícháme a odložíme.
  3. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, potom prsty zapracujeme máslo, přidáme žloutky a 3-4 lžíce studené vody. Vypracujeme tuhé těsto, krátce prohněteme, o něco více než polovinu rozválíme na placku, kterou dáme do formy na koláč o průměru 23 cm. Potřeme náplní a okraje navlhčíme vodou. Rozválíme zbývající těsto a náplň jím přikryjeme. Okraje přitiskneme pevně k sobě, vrchní vrstvu několikrát propíchneme, aby mohla pára unikat. Na koláč dáme drobné ozdoby vyrobené z odřezků těsta a z jedné strany potřené vejcem nebo mlékem. Vejcem nebo mlékem potřeme celý povrch koláče. Pečeme 35-40 minut v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.
  4. Servírujeme horký a ozdobený květy česneku.