Koláč s lososem a cuketou
Ingredience
Máslo čerstvé |
180 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
350 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
Česnek medvědí |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
1 ks |
Kopr čerstvý |
1 kávová lžička |
Losos obecný |
230 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Paprika červená |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 55 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V osolené vodě vaříme 10 minut vejce, prudce ochladíme studenou vodou, necháme trochu vychladnout a oloupeme.
- Papriky a cibuli opékáme 10-15 minut na mírném ohni v hrnci s rozehřátým olejem, dokud nezměknou. Potom rozmixujeme dohladka nebo protlačíme jemným sítem. Přidáme nahrubo nakrájená vejce, lososa, cuketu, kopr, pepř a sůl, důkladně promícháme a odložíme.
- Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, potom prsty zapracujeme máslo, přidáme žloutky a 3-4 lžíce studené vody. Vypracujeme tuhé těsto, krátce prohněteme, o něco více než polovinu rozválíme na placku, kterou dáme do formy na koláč o průměru 23 cm. Potřeme náplní a okraje navlhčíme vodou. Rozválíme zbývající těsto a náplň jím přikryjeme. Okraje přitiskneme pevně k sobě, vrchní vrstvu několikrát propíchneme, aby mohla pára unikat. Na koláč dáme drobné ozdoby vyrobené z odřezků těsta a z jedné strany potřené vejcem nebo mlékem. Vejcem nebo mlékem potřeme celý povrch koláče. Pečeme 35-40 minut v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.
- Servírujeme horký a ozdobený květy česneku.