Koláč s uzeným pstruhem

Ingredience


Cibule 1 ks
Créme fraiche 100 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Nakládaný zelený pepř 1 kávová lžička
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pstruh uzený 230 g
Sirup zázvorový 2 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Zázvor celý 2 kávová lžička
Citrony 1 ks
Máslo čerstvé 90 g
Mouka pšeničná hladká T 650 180 g
Petržel - nať 1 hrst
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Zelenina nakládaná 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli opékáme 8-10 minut na mírném ohni v pánvi s rozehřátým máslem, pánev odstavíme, vmícháme zelený pepř, zázvorový sirup, zázvor a pstruha.
  2. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, prsty zapracujeme máslo, přidáme 2 lžíce studené vody, žloutek, vypracujeme tuhé těsto, krátce prohněteme a zabalené do potravinářské folie dáme na půl hodiny do ledničky odpočinout.
  3. Potom ho rozválíme na tenkou placku, vyložíme jím formu na koláč o průměru 23 cm, několikrát propíchneme, zakryjeme alobalem nebo pečícím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 12 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Odstraníme zátěž i alobal a těsto pečeme ještě 10 minut dozlatova. Vyndáme z trouby, necháme mírně vychladnout, teplotu v troubě snížíme na 180 °C a na upečené těsto naneseme směs s pstruhem.
  4. Smícháme žloutky, creme fraiche, petrželku, smetanu ke šlehání, pažitku, sůl a pepř a rozetřeme na směs s pstruhem. Potom dalších 35-40 minut pečeme dozlatova.
  5. Před podáváním necháme mírně vychladnout. Porce doplníme míchaným salátem nebo dušenou zeleninou a ozdobíme klínkem citronu a snítkou petrželky.