Koláč s uzeným pstruhem
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Créme fraiche |
100 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Nakládaný zelený pepř |
1 kávová lžička |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pstruh uzený |
230 g |
Sirup zázvorový |
2 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Zázvor celý |
2 kávová lžička |
Citrony |
1 ks |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
180 g |
Petržel - nať |
1 hrst |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Zelenina nakládaná |
250 g |
-
Doba přípravy: 55 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Cibuli opékáme 8-10 minut na mírném ohni v pánvi s rozehřátým máslem, pánev odstavíme, vmícháme zelený pepř, zázvorový sirup, zázvor a pstruha.
- Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, prsty zapracujeme máslo, přidáme 2 lžíce studené vody, žloutek, vypracujeme tuhé těsto, krátce prohněteme a zabalené do potravinářské folie dáme na půl hodiny do ledničky odpočinout.
- Potom ho rozválíme na tenkou placku, vyložíme jím formu na koláč o průměru 23 cm, několikrát propíchneme, zakryjeme alobalem nebo pečícím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 12 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Odstraníme zátěž i alobal a těsto pečeme ještě 10 minut dozlatova. Vyndáme z trouby, necháme mírně vychladnout, teplotu v troubě snížíme na 180 °C a na upečené těsto naneseme směs s pstruhem.
- Smícháme žloutky, creme fraiche, petrželku, smetanu ke šlehání, pažitku, sůl a pepř a rozetřeme na směs s pstruhem. Potom dalších 35-40 minut pečeme dozlatova.
- Před podáváním necháme mírně vychladnout. Porce doplníme míchaným salátem nebo dušenou zeleninou a ozdobíme klínkem citronu a snítkou petrželky.