Žampiony plněné bramborovou směsí

Ingredience


Brambory 230 g
Houby čerstvé 30 g
Máslo čerstvé 200 g
Pažitka 10 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 4 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 30 g
Vývar zeleninový 150 ml
Žampiony čerstvé 8 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pokud máme čerstvé houby, stačí je nakrájet na menší kousky.
  2. Pokud však budeme vařit ze sušených hub, přelijeme je vroucí vodou a necháme stát 20 minut. Pak vodu z hub slijeme, vymačkáme a nakrájíme na menší kousky.
  3. Kostičky brambor vaříme v osolené vodě 15 minut. Pak vodu slijeme a brambory necháme okapat.
  4. Ve větší míse rozmačkáme brambory, přidáme houby, rozpuštěné máslo, smetanu, nasekanou pažitku, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
  5. Připravíme 8 větších žampionů, oddělíme jim nohy, malou lžičkou vydlabeme klobouky a seřízneme je, aby dobře držely na plechu.
  6. Vydlabané kousky hub můžeme nasekat a přidat do náplně.
  7. Klobouky naskládáme na plech, naplníme směsí brambor a hub, zasypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme vývarem.
  8. Plech zakryjeme alobalem, vložíme do trouby rozehřáté na 220 stupňů Celsia a pečeme 20 minut. Pak alobal sejmeme a pečeme dalších 5 minut.
  9. Servíruje ozdobené petrželkou.