Žampiony plněné bramborovou směsí
Ingredience
Brambory |
230 g |
Houby čerstvé |
30 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Pažitka |
10 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
30 g |
Vývar zeleninový |
150 ml |
Žampiony čerstvé |
8 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pokud máme čerstvé houby, stačí je nakrájet na menší kousky.
- Pokud však budeme vařit ze sušených hub, přelijeme je vroucí vodou a necháme stát 20 minut. Pak vodu z hub slijeme, vymačkáme a nakrájíme na menší kousky.
- Kostičky brambor vaříme v osolené vodě 15 minut. Pak vodu slijeme a brambory necháme okapat.
- Ve větší míse rozmačkáme brambory, přidáme houby, rozpuštěné máslo, smetanu, nasekanou pažitku, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
- Připravíme 8 větších žampionů, oddělíme jim nohy, malou lžičkou vydlabeme klobouky a seřízneme je, aby dobře držely na plechu.
- Vydlabané kousky hub můžeme nasekat a přidat do náplně.
- Klobouky naskládáme na plech, naplníme směsí brambor a hub, zasypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme vývarem.
- Plech zakryjeme alobalem, vložíme do trouby rozehřáté na 220 stupňů Celsia a pečeme 20 minut. Pak alobal sejmeme a pečeme dalších 5 minut.
- Servíruje ozdobené petrželkou.