Koláč s uzenou treskou
Ingredience
Filé z aljašské tresky |
350 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Špenátový protlak mražený |
120 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Čedar |
90 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mouka pšeničná celozrnná |
90 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
90 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 65 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na pánev dáme tresku, přidáme mléko a smetanu, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na 10 minut odstavíme. Potom tresku vyjmeme z pánve, zbavíme kůže a rozebereme na kousky. Tekutinu procedíme a uschováme.
- Smícháme mouku se solí a postupně zapracováváme máslo. Přidáme 2 lžíce vody, vypracujeme tuhé těsto a krátce prohněteme. Potom ho rozválíme na tenkou placku a vyložíme koláčovou formu o průměru 20 cm. Uložíme na 15 minut do ledničky, potom zakryjeme těsto alobalem nebo pečícím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 10-12 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Odstraníme fazole i alobal a ještě 10 minut pečeme dozlatova. Zmírníme teplotu trouby na 190 °C.
- Z rozmrazeného špenátu vymačkáme tekutinu a společně s rybím masem ho rozložíme na koláč. Do tekutiny, v níž se vařila ryba, vmícháme žloutky, 60 g sýra, sůl, pepř a nalijeme ji na špenát. Posypeme zbývajícím sýrem a ještě 25-30 minut pečeme dozlatova.