Špenátový berek
Ingredience
Cibule |
160 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Špenát listový čerstvý |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk rostlinný |
30 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Nakrájenou cibuli osmahneme na tuku, přidáme omyté špenátové listy, osolíme, opepříme a necháme podusit doměkka.
- Z mouky, másla a 3 lžic vody vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny v chladu odležet.
- Těsto rozdělíme na dva díly, které vyválíme na tenké pláty. Jeden plát dáme na máslem nebo tukem vymazaný plech, okraje mírně zvedneme. Potřeme špenátovou náplní a zakryjeme druhým plátem. Okraje dobře stiskneme.
- Vršek bereku potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 150 °C.