Zapečená bramborová kaše se strouhankou

Ingredience


Brambory 900 g
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Hořčice 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 5 polévková lžíce
Mléko polotučné 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
Strouhanka 180 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Niva (Rokfór) 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory očistíme, omyjeme, nakrájíme na kousky a vsypeme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a povaříme 25 minut (do měkka). Uvařené brambory scedíme, přilijeme mléko, přidáme máslo a rozšťoucháme na kaši. Do kaše vmícháme strouhaný sýr.
  2. Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme drobně pokrájenou cibulku s česnekem, krátce orestujeme, ochutíme hořčicí a všechno vmícháme do strouhanky. Osolíme, opepříme, potom kaši vařečkou a stěrkou přendáme do pekáčku, posypeme ochucenou strouhankou a dáme zapékat.
  3. Pečeme při vyšší teplotě 15 minut.
  4. Zdobíme sekanou petrželkou, podáváme jako přílohu k smaženým pokrmům.