Pečený bramborový nákyp
Ingredience
Brambory |
700 g |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Muškátový oříšek |
0.25 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Strouhanka |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Uvařené brambory vložíme do mísy, přidáme žloutky, mletý muškátový oříšek, zakápneme citrónovou šťávou, rozšťoucháme, osolíme a opepříme. Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a vmícháme do kaše.
- Ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh, ten opatrně přimícháme k bramborové kaši.
- Pekáček vymažeme máslem, vysypeme částí strouhanky. Do pekáčku vyklopíme kaši, posypeme zbylou strouhankou a dáme zapéct při vyšší teplotě (40 minut). Nakonec ozdobíme sekanou petrželkou. Podáváme jako přílohu k smaženým pokrmům.