Pečený bramborový nákyp

Ingredience


Brambory 700 g
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Muškátový oříšek 0.25 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Strouhanka 4 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uvařené brambory vložíme do mísy, přidáme žloutky, mletý muškátový oříšek, zakápneme citrónovou šťávou, rozšťoucháme, osolíme a opepříme. Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a vmícháme do kaše.
  2. Ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh, ten opatrně přimícháme k bramborové kaši.
  3. Pekáček vymažeme máslem, vysypeme částí strouhanky. Do pekáčku vyklopíme kaši, posypeme zbylou strouhankou a dáme zapéct při vyšší teplotě (40 minut). Nakonec ozdobíme sekanou petrželkou. Podáváme jako přílohu k smaženým pokrmům.