Hummus z cizrny

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cizrna 200 g
Koriandr čerstvý 1 ks
Olej olivový extra panenský 7 polévková lžíce
Olej sezamový 1 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Sezam - semena 4 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve studené vodě necháme (nejméně 12 hodin) nabobtnat sušenou cizrnu. Vody použijeme dvojnásobné množství v poměru k cizrně, protože ta by měla zdvojnásobit svůj objem.
  2. Po nabobtnání nadbytečnou vodu slijeme, cizrnu přendáme do velkého hrnce a opět v poměru k cizrně přelijeme dvojnásobným množstvím vody. Vodu přivedeme k varu, zprudka vaříme 10 minut, přitom pěnu, která se v průběhu vaření vytvoří na povrchu, sbíráme. Oloupeme 2 stroužky česneku, nakrájíme je nadrobno.
  3. Z povařené cizrny odebereme do misky 4 lžíce nadbytečné vody pro případnou pozdější potřebu, ostatní tekutinu slijeme. Hladce rozmixujeme olivový olej, připravený česnek a pastu tahini.
  4. Pasta tahini: zhotovíme ji v mixéru ze sezamu, sezamového oleje, citronové šťávy a soli. Poté postupně vmixujeme vodu, vyndáme pastu z mixéru a vmícháme 2 rozetřené stroužky česneku.
  5. Přidáme cizrnu, vše opět nahrubo rozmixujeme, v případě potřeby naředíme odebranou vodou, podle chuti osolíme a opepříme.
  6. Pokrm přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou folií a vložíme do lednice.
  7. Před podáváním pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a ozdobíme snítkami koriandru.