Hummus z cizrny
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cizrna |
200 g |
Koriandr čerstvý |
1 ks |
Olej olivový extra panenský |
7 polévková lžíce |
Olej sezamový |
1 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sezam - semena |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
125 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ve studené vodě necháme (nejméně 12 hodin) nabobtnat sušenou cizrnu. Vody použijeme dvojnásobné množství v poměru k cizrně, protože ta by měla zdvojnásobit svůj objem.
- Po nabobtnání nadbytečnou vodu slijeme, cizrnu přendáme do velkého hrnce a opět v poměru k cizrně přelijeme dvojnásobným množstvím vody. Vodu přivedeme k varu, zprudka vaříme 10 minut, přitom pěnu, která se v průběhu vaření vytvoří na povrchu, sbíráme. Oloupeme 2 stroužky česneku, nakrájíme je nadrobno.
- Z povařené cizrny odebereme do misky 4 lžíce nadbytečné vody pro případnou pozdější potřebu, ostatní tekutinu slijeme. Hladce rozmixujeme olivový olej, připravený česnek a pastu tahini.
- Pasta tahini: zhotovíme ji v mixéru ze sezamu, sezamového oleje, citronové šťávy a soli. Poté postupně vmixujeme vodu, vyndáme pastu z mixéru a vmícháme 2 rozetřené stroužky česneku.
- Přidáme cizrnu, vše opět nahrubo rozmixujeme, v případě potřeby naředíme odebranou vodou, podle chuti osolíme a opepříme.
- Pokrm přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou folií a vložíme do lednice.
- Před podáváním pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a ozdobíme snítkami koriandru.