Rajčatová polévka s paprikami a koprem
Ingredience
Chléb italský |
2 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Kopr čerstvý |
5 g |
Ocet vinný červený |
15 polévková lžíce |
Paprika červená |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomerančová kůra |
1 kávová lžička |
Pomerančová šťáva |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Vývar zeleninový |
600 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Cibuli nakrájíme na čtvrtky a vložíme na pečicí plech. Přidáme na půlky rozkrojené papriky a rajčata, vždy řeznou stranou navrch, aby v nich zůstala šťáva. Vložíme do trouby předehřáté na 230 °C. Pečeme asi 20–25 minut.
- Jakmile začnou zelenině hnědnout okraje, přendáme ji do hrnce a přidáme 3 snítky svázaného kopru, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, zeleninový vývar, sůl a pepř. Vše přivedeme k varu. Poté polévku pozvolna vaříme 25 minut. Po uvaření odstraníme z polévky kopr a ostatní suroviny propasírujeme nebo rozmixujeme.
- Hrnec vypláchneme, vrátíme do něj polévku a opět ji zahřejeme. Přidáme podle chuti ocet, sůl a pepř. Podáváme horkou, ozdobenou koprem. Vhodnou přílohou je středomořský chléb.