Rajčatová polévka s paprikami a koprem

Ingredience


Chléb italský 2 krajíc
Cibule 1 ks
Kopr čerstvý 5 g
Ocet vinný červený 15 polévková lžíce
Paprika červená 2 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Pomerančová kůra 1 kávová lžička
Pomerančová šťáva 2 polévková lžíce
Rajčata 500 g
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 600 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme na čtvrtky a vložíme na pečicí plech. Přidáme na půlky rozkrojené papriky a rajčata, vždy řeznou stranou navrch, aby v nich zůstala šťáva. Vložíme do trouby předehřáté na 230 °C. Pečeme asi 20–25 minut.
  2. Jakmile začnou zelenině hnědnout okraje, přendáme ji do hrnce a přidáme 3 snítky svázaného kopru, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, zeleninový vývar, sůl a pepř. Vše přivedeme k varu. Poté polévku pozvolna vaříme 25 minut. Po uvaření odstraníme z polévky kopr a ostatní suroviny propasírujeme nebo rozmixujeme.
  3. Hrnec vypláchneme, vrátíme do něj polévku a opět ji zahřejeme. Přidáme podle chuti ocet, sůl a pepř. Podáváme horkou, ozdobenou koprem. Vhodnou přílohou je středomořský chléb.