Grilované sardinky se zálivkou
Ingredience
Česnek |
1 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Citronová šťáva |
4 polévková lžíce |
Citrony |
2 ks |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
150 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 špetka |
Šalotka |
4 ks |
Sardinka obecná |
12 ks |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 3 min
-
Počet porcí: 1 porce
- Suroviny na přípravu zálivky, tj. panenský olivový olej, šalotky nakrájené na kolečka, nastrouhanou kůru z 1 citronu, asi 4 lžíce citronové šťávy, bez semínek a nadrobno nakrájenou červenou chilli papričku, drobně pokrájený stroužek česneku, sůl a pepř podle chuti dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a důkladně protřepeme.
- Ze sardinek odstraníme hlavy a vykucháme je. Ryby opláchneme pod tekoucí studenou vodou a osušíme papírovými utěrkami.
- Na grilovací plech rozprostřeme alobal lesklou stranou navrch. Pokapeme jej trochou olivového oleje, aby se sardinky nepřichytily. Na alobal rozložíme v jedné vrstvě sardinky, potřeme je připravenou zálivkou a dáme pod rozehřátý gril na 1,5 minuty opéct.
- Ryby otočíme, opět potřeme zálivkou a opět 1,5 minuty grilujeme. Maso musí být křehké.
- Zbývající zálivku přelijeme do zapékací mísy, vložíme do ní ogrilované ryby, které v zálivce ještě obrátíme, aby byly dobře potřené, a necháme vychladnout. Poté přikryjeme potravinářskou folií a necháme alespoň 2 hodiny uložené v lednici.
- Sardinky i se zálivkou servírujeme rozložené na míse, ozdobené petrželkou a kousky citronu.