Závin s bramborovou náplní
Ingredience
Brambory vařené |
400 g |
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
150 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hrubá |
150 g |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Tuk |
1 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na vále smícháme mouku s rozdrobeným máslem, žloutkem, vodou a octem. Vypracujeme křehké těsto a necháme je asi 30 minut odpočinout.
- Příprava náplně: Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme a smícháme s cukrem, žloutkem, citronovou kůrou, šťávou a vanilkovým cukrem. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
- Z těsta vyválíme tenčí placku, polovinu potřeme připravenou náplní a opatrně zavineme. Povrch pomastíme tukem a závin pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut. Po částečném vychladnutí krájíme na řezy a podáváme.