Závin s bramborovou náplní

Ingredience


Brambory vařené 400 g
Citrony 1 ks
Cukr krupice 150 g
Cukr vanilka 1 ks
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hrubá 150 g
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Tuk 1 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na vále smícháme mouku s rozdrobeným máslem, žloutkem, vodou a octem. Vypracujeme křehké těsto a necháme je asi 30 minut odpočinout.
  2. Příprava náplně: Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme a smícháme s cukrem, žloutkem, citronovou kůrou, šťávou a vanilkovým cukrem. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
  3. Z těsta vyválíme tenčí placku, polovinu potřeme připravenou náplní a opatrně zavineme. Povrch pomastíme tukem a závin pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut. Po částečném vychladnutí krájíme na řezy a podáváme.