Pomerančový salát s fenyklem
Ingredience
Fenykl obecný |
2 kávová lžička |
Fenykl sladký - hlíza |
1 ks |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 ks |
Pomeranče |
4 ks |
Pomerančová šťáva |
1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme kůru a bílou vrstvu pomerančů tak, aby si udržely svůj původní tvar. Pracujeme nad miskou, abychom zachytili odkapávající šťávu. Šťávu odložíme a pomeranče nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 cm. Poté je rozložíme do salátové mísy.
- Z hlízy fenyklu odřízneme vějířovité listy, podélně ji rozpůlíme a překrojíme na čtvrtky. Nakrájíme na co nejtenčí plátky, rozsypeme na pomeranče a pokapeme šťávou zachycenou z pomerančů, aby nezhnědly.
- Opatrně vše promícháme a posypeme semínky fenyklu.
- Do misky nalijeme olivový olej a všleháme do něj pomerančovou šťávu. Zálivkou přelijeme připravené pomeranče s fenyklem, promícháme, přikryjeme potravinářskou folií a dáme vychladit.
- Salát podáváme chlazený a těsně před podáváním jej posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí.