Pomerančový salát s fenyklem

Ingredience


Fenykl obecný 2 kávová lžička
Fenykl sladký - hlíza 1 ks
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Petržel - nať 1 ks
Pomeranče 4 ks
Pomerančová šťáva 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme kůru a bílou vrstvu pomerančů tak, aby si udržely svůj původní tvar. Pracujeme nad miskou, abychom zachytili odkapávající šťávu. Šťávu odložíme a pomeranče nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 cm. Poté je rozložíme do salátové mísy.
  2. Z hlízy fenyklu odřízneme vějířovité listy, podélně ji rozpůlíme a překrojíme na čtvrtky. Nakrájíme na co nejtenčí plátky, rozsypeme na pomeranče a pokapeme šťávou zachycenou z pomerančů, aby nezhnědly.
  3. Opatrně vše promícháme a posypeme semínky fenyklu.
  4. Do misky nalijeme olivový olej a všleháme do něj pomerančovou šťávu. Zálivkou přelijeme připravené pomeranče s fenyklem, promícháme, přikryjeme potravinářskou folií a dáme vychladit.
  5. Salát podáváme chlazený a těsně před podáváním jej posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí.