Rizoto s citronovou příchutí

Ingredience


Avokádo 1 ks
Citronová kůra 1 kávová lžička
Citronová šťáva 100 ml
Dolin - Vermouth 125 ml
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rýže loupaná 300 g
Šalotka 2 ks
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 1 hrst
Vývar zeleninový 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme nakrájené šalotky a asi 3 minuty je restujeme, než jsou měkké. Přisypeme rýži a rozmícháme tak, aby všechna zrnka byla pokryta olejem. Vmícháme do rýže vermut a vaříme tak dlouho, dokud se všechen neodpaří.
  2. Zmírníme var, přidáme citronovou šťávu a naběračku horkého vývaru. Vaříme, dokud se všechna tekutina nevstřebá, při vaření občas promícháme. Přidáme další naběračku vývaru a opět vaříme tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevyvaří. Tímto způsobem spotřebujeme veškerý vývar. Rizoto musí být krémovité, pouze na povrchu může zůstat několik lžic tekutiny.
  3. Vmícháme část citronové kůry a petrželku a podle chuti osolíme. Nakonec přidáme máslo, přikryjeme pokličkou a na 5 minut odstavíme. Na talíři ozdobíme zbylými proužky citronové kůry, avokádem, hoblinkami parmezánu a zbylou petrželkou.