Rizoto s citronovou příchutí
Ingredience
Avokádo |
1 ks |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Citronová šťáva |
100 ml |
Dolin - Vermouth |
125 ml |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rýže loupaná |
300 g |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
1 hrst |
Vývar zeleninový |
1 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme nakrájené šalotky a asi 3 minuty je restujeme, než jsou měkké. Přisypeme rýži a rozmícháme tak, aby všechna zrnka byla pokryta olejem. Vmícháme do rýže vermut a vaříme tak dlouho, dokud se všechen neodpaří.
- Zmírníme var, přidáme citronovou šťávu a naběračku horkého vývaru. Vaříme, dokud se všechna tekutina nevstřebá, při vaření občas promícháme. Přidáme další naběračku vývaru a opět vaříme tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevyvaří. Tímto způsobem spotřebujeme veškerý vývar. Rizoto musí být krémovité, pouze na povrchu může zůstat několik lžic tekutiny.
- Vmícháme část citronové kůry a petrželku a podle chuti osolíme. Nakonec přidáme máslo, přikryjeme pokličkou a na 5 minut odstavíme. Na talíři ozdobíme zbylými proužky citronové kůry, avokádem, hoblinkami parmezánu a zbylou petrželkou.