Chléb ze sladkých brambor

Ingredience


Brambory sladké (Batáty) 230 g
Droždí sušené 7 g
Máslo čerstvé 60 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná - Semolina 80 g
Mouka žitná bílá 230 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 3 polévková lžíce
Skořice mletá 1 kávová lžička
Voda pitná 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Batáty očistíme, omyjeme, pokrájíme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme 20 minut. Scedíme a překlopíme do mísy. Brambory šťouchadlem dobře rozmačkáme.
  2. Ve vlažné vodě rozmícháme med, olej, pomerančovou šťávu a přilijeme k bramborám. Přisypeme 3/4 mouky, přidáme droždí, skořici a vypracujeme těsto. Necháme odpočívat asi 10 minut.
  3. Máslo nakrájíme na kousky a spolu se zbylou moukou zapracujeme do těsta. Těsto dobře uhněteme, aby se všechny suroviny spojily. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
  4. Těsto nandáme do formy, kterou jsme předem vymazali máslem.
  5. Pečeme v předehřáté troubě při vyšší teplotě 60 minut.
  6. Podáváme s marmeládou, šlehačkou a čerstvým ovocem.