Chléb ze sladkých brambor
Ingredience
Brambory sladké (Batáty) |
230 g |
Droždí sušené |
7 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná - Semolina |
80 g |
Mouka žitná bílá |
230 g |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
3 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Batáty očistíme, omyjeme, pokrájíme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme 20 minut. Scedíme a překlopíme do mísy. Brambory šťouchadlem dobře rozmačkáme.
- Ve vlažné vodě rozmícháme med, olej, pomerančovou šťávu a přilijeme k bramborám. Přisypeme 3/4 mouky, přidáme droždí, skořici a vypracujeme těsto. Necháme odpočívat asi 10 minut.
- Máslo nakrájíme na kousky a spolu se zbylou moukou zapracujeme do těsta. Těsto dobře uhněteme, aby se všechny suroviny spojily. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
- Těsto nandáme do formy, kterou jsme předem vymazali máslem.
- Pečeme v předehřáté troubě při vyšší teplotě 60 minut.
- Podáváme s marmeládou, šlehačkou a čerstvým ovocem.