Hříbkové rizoto s parmezánem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
60 g |
Houby sušené |
20 g |
Máslo čerstvé |
12 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
24 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
8 g |
Rýže loupaná |
380 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
50 g |
Voda pitná |
500 ml |
Vývar drůbeží |
1000 ml |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sušené houby spaříme v 500 ml vroucí vody, houby přecedíme, slitou vodu přelijeme do hrnce a necháme vařit na mírném plameni.
- Pokrájenou cibuli a česnek necháme osmahnout na rozpáleném oleji s máslem. Přisypeme rýži, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přidáme pokrájené žampiony a muškátový oříšek, necháme mírně osmahnout, poté vmícháme hříbky a svařený vývar z hub. Za občasného míchání vaříme do vypaření vývaru.
- K vařící se rýži začneme postupně přilévat po naběračkách kuřecí vývar, vždy necháme úplně vyvařit a teprve potom přidáme další naběračku. Opakujeme do úplného spotřebování vývaru.
- Do uvařeného rizota vmícháme posekanou petrželku a strouhaný parmezán, osolíme a opepříme dle potřeby.