Římské noky

Římské noky - obrázek

Ingredience


Máslo čerstvé 85 g
Mléko polotučné 1000 ml
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Pšeničná krupice 200 g
Smetana 16% (pochoutková) 80 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 75 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mléko dáme vařit společně se špetkou muškátového oříšku, soli a pepře. Do mléka, které se takřka vaří, vsypeme po částech krupici, velice pečlivě mícháme. Vzniklou hmotu necháme cca 11 minut povařit na mírném plameni až do vstřebání mléka. Těsto se musí odlepovat od stěn hrnce.
  2. Do vzniklého těsta vmícháme vaječnou směs nachystanou ze 45 g rozpuštěného másla, 30 g strouhaného parmezánu a žloutků. Osolíme a opepříme. Hladké těsto rychle přendáme na papírem na pečení vyložený menší plech. Povrch uhladíme stěrkou namočenou ve studené vodě a necháme vystydnout.
  3. Menší zapékací nádobu vymažeme máslem, necháme předehřát troubu na 180 °C.
  4. Z vychladlé těstové placky sundáme pečící papír a pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 4 cm vykrajujeme noky, které naskládáme do zapékací misky. Kolečka při skládání necháme mírně překrýt přes sebe.
  5. Připravené noky přelijeme zálivkou umíchanou ze smetany a zbytku másla. Posypeme zbytkem strouhaného parmezánu a ihned dáme péct na cca 25-30 minut.