Mangold zapečený se sýrem

Ingredience


Mangold 800 g
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Strouhanka 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 120 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný a omytý mangold uvaříme v osolené vodě téměř doměkka, vyjmeme a nakrájíme na menší kousky. Urovnáme je do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou.
  2. Z části másla a z hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozšleháme a povaříme na hustší omáčku. Podle potřeby můžeme zředit trochou vývaru z mangoldu. Do omáčky přidáme 1 žloutek rozmíchaný v 1 lžíci mléka, promícháme s větší polovinou nastrouhaného sýru a po roztavení nalijeme na mangold. Povrch posypeme zbylým sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
  3. Pokrm zapečeme ve středně vyhřáté troubě a podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.