Mangold zapečený se sýrem
Ingredience
Mangold |
800 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Strouhanka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 40% |
120 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěný a omytý mangold uvaříme v osolené vodě téměř doměkka, vyjmeme a nakrájíme na menší kousky. Urovnáme je do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou.
- Z části másla a z hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozšleháme a povaříme na hustší omáčku. Podle potřeby můžeme zředit trochou vývaru z mangoldu. Do omáčky přidáme 1 žloutek rozmíchaný v 1 lžíci mléka, promícháme s větší polovinou nastrouhaného sýru a po roztavení nalijeme na mangold. Povrch posypeme zbylým sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
- Pokrm zapečeme ve středně vyhřáté troubě a podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.