Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou
Ingredience
Bazalka |
10 g |
Celer - nať |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
400 g |
Máslo čerstvé |
130 g |
Mléko odtučněné |
1 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
400 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
60 g |
Těstoviny Lasagne |
250 g |
Víno červené |
150 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na pánvi si rozehřejeme olej, na kterém opečeme za občasného míchání najemno nakrájenou mrkev, celer a cibuli, poté přidáme mleté maso a opékáme 5 minut, nezapomínáme míchat. Když je maso skoro hotové přidáme sůl a pepř a 5 minut maso ještě opékáme.
- Nakonec přilijeme víno a vaříme další 3 minuty. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, cuketu a bazalku. Snížíme teplotu na minimum a vaříme další hodinu bez pokličky. Směs stále nezapomínejte občas promíchat a po případně dochutit.
- Než se nám směs uvaří, připravíme si bešamelovou omáčku. V kastrolu rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a 1 minutu vaříme. Poté postupně přidáváme mléko a vaříme 10 minut. Když nám začne omáčka tuhnout přidáme muškátový oříšek a parmazán, ochutíme pepřem se solí. Necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Čtvrtinu omáčky rozetřeme na dno zapékací mísy a položíme 3 plátky lasagní a přikryjeme zbytkem masové směsi. Směs překryjeme polovinou zbylé omáčky a pokryjeme vrstvou lasagní, na kterou rozetřeme zbytek bešamelové omáčky. Posypeme parmazánem a na vrch naklademe kostičky másla a posypeme pepřem.
- Můžeme péct. Po třiceti minutách pečení zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme 15 minut, aby byl povrch křupavý. Po vyjmutí z trouby lasagne hned nekrájíme, počkáme 5 minut a až potom nakrájíme a podáváme.