Španělská hnědá omáčka
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
50 g |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Karotka |
50 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Petržel kudrnka |
20 g |
Sádlo škvařené |
60 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 125 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve si připravíme tmavou jíšku.
- Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a dobře promícháme. Jíšku je nutno stále vařečkou promíchávat, aby se nepřipalovala. Na mírném ohni smažíme mouku na másle tak dlouho, až má středně hnědou barvu. Přilijeme hovězí vývar, rozmícháme a odstavíme.
- Na jiné pánvi rozpustíme sádlo a přidáme pokrájenou karotku s cibulí. Okořeníme tymiánem, bobkovým listem a petrželkou. Krátce orestujeme a přidáme k naředěné jíšce. Přivedeme k varu a vaříme 2 hodiny.
- Z hotové omáčky vyjmeme bobkový list a omáčku důkladně rozmixujeme.