Španělská hnědá omáčka

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 50 g
Hovězí vývar základní 1 l
Karotka 50 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Petržel kudrnka 20 g
Sádlo škvařené 60 g
Tymián čerstvý 10 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve si připravíme tmavou jíšku.
  2. Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a dobře promícháme. Jíšku je nutno stále vařečkou promíchávat, aby se nepřipalovala. Na mírném ohni smažíme mouku na másle tak dlouho, až má středně hnědou barvu. Přilijeme hovězí vývar, rozmícháme a odstavíme.
  3. Na jiné pánvi rozpustíme sádlo a přidáme pokrájenou karotku s cibulí. Okořeníme tymiánem, bobkovým listem a petrželkou. Krátce orestujeme a přidáme k naředěné jíšce. Přivedeme k varu a vaříme 2 hodiny.
  4. Z hotové omáčky vyjmeme bobkový list a omáčku důkladně rozmixujeme.